:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2023   20:46

0

75

UNICEF, UNFPA i SZO pozivaju na hitno zaustavljanje napada na bolnice u Gazi

Regionalni direktori Međunarodnog fonda Ujedinjenih nacija za decu i omladinu (UNICEF), Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) pozvali su na hitnu međunarodnu akciju za okončanje tekućih izraelskih napada na bolnice u Gazi.

Oni su izrazili zabrinutost zbog napada na i u blizini dečje bolnice Al-Rantisi, bolnica Al-Šifa i Al-Kuds, kao i drugih zdravstvenih ustanova u gradu Gazi i na severu, u kojima je stradao veliki broj civila, uključujući decu. 

Naglasili su da intenzivni izraelski napadi u okolini nekoliko bolnica u severnoj Gazi sprečavaju bezbedan pristup zdravstvenom osoblju, povređenima i drugim pacijentima.

"Prevremeno rođene i novorođene bebe na aparatima za održavanje života  umiru zbog nestanka struje, kiseonika i vode u bolnici Al-Šifa, dok su ostale u opasnosti. Osoblje u nekoliko bolnica prijavlilo je nedostatak goriva, vode i osnovnih medicinskih potrepština, što dovodi živote svih pacijenata u neposrednu opasnost", ističe se u zajedničkom saopštenju, prenosi agencija WAFA.

Tokom proteklih 36 dana, SZO je zabeležila najmanje 137 izraelskih napada na objekte zdravstvene zaštite u Gazi, u kojima je ubijena 521 osoba, među kojima 16 zdravstvenih radnika. 

U saopštenju se ističe da su izraelski napadi na medicinske ustanove i civile neprihvatljivi i da predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i konvencija o ljudskim pravima. 

"Više od polovine bolnica u Pojasu Gaze je zatvoreno. One koje još uvek funkcionišu su pod velikim pritiskom i mogu da pruže veoma ograničene hitne usluge. Nedostaci vode, hrane i goriva takođe ugrožavaju dobrobit hiljada raseljenih ljudi, uključujući žene i decu, koji se nalaze u bolnicama i okolini", navodi se u zajedničkom saopštenju Adele Kodr, regionalne direktorke UNICEF-a za Bliski istok i Severnu Afriku, Ahmeda Al-Mandarija, regionalnog direktora SZO za istočni Mediteran, i Lejle Bakr regionalnog direktora Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za arapske države.

„Svet ne može da ćuti dok se bolnice koje bi trebalo da budu sigurna utočišta, pretvaraju u prizore smrti, razaranja i očaja. Sada je potrebna odlučna međunarodna akcija da bi se obezbedio trenutni humanitarni prekid vatre, sprečio dalji gubitak života i sačuvalo ono što je ostalo od zdravstvenog sistema u Gazi", zaključuje se u saopštenju. 

Izvor: T a n j u g

UNICEFUNFPASZOGazabolnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva