:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2022   16:38

0

141

UNS zahteva od policije i Tužilaštva da utvrde ko stoji iza hakerskih napada na Kosovo onlajn

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza jučerašnjih hakerskih napada na sajt Kosovo onlajn.

U saopštenju objavljenom ovim povodom navedeno je da je UNS posebno zabrinut jer je ovo, nakon tri meseca, novi ozbiljan napad na Kosovo onlajn. Počinioci nisu pronađeni, podsećaj UNS, a paralelno sa napadom, redakcija ovog srpskog portala našla se na udaru lažnih informacija objavljenih na sajtovima Javnog servisa Radio-televizije Kosova (RTK).

"Na RTK su nas optužili da smo sami sebe oborili jer smo se navodno međusobno posvađali u redakciji oko političkih stavova, targetirajući nas kao portal koji radi za ruske interese, a mene su lažno predstavili kao bivšeg novinara Sputnjika", rekao za UNS odgovorni urednik Kosovo onlajn Miloš Garić.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu, kako navode, ističe da ovi napadi nanose štetu redakciji Kosovo onlajn, čitaocima i predstavljaju grubi napad na slobodu novinarskog rada.

"Posebno je neprihvatljivo da se, istovremeno dok traju organizovani hakerski napadi, kolege redakcije Kosovo onlajn, i to sa Javnog servisa Kosova, optužuju da su propagandisti koji sami sebi obaraju sajt", upozorilo je Udruženje novinara Srbije.

Maljići o napadima na Kosovo onlajn: Tekst RTK tendenciozan, bez proverenih činjenica

Kosovski filozof, analitičar i publicista Škeljzen Maljići kaže da je jučerašnji tekst na portalu javnog kosovskog servisa RTK, u kome se iznosi niz neistina o portalu Kosovo onlajn, tendenciozan i zasnovan na glasinama, a ne na činjenicama.

Maljići je za Kosovo onlajn rekao, da među profesionalnim novinarima koji rade u javnom servisu i portalima koji tvrde da su nezavisni, treba da postoji kolegijalnost i kada se ne slažu oko određenih tema, a ne da se optužuju paušalnim tvrdnjama.

"Što se tiče teksta koji je objavio RTK, vidi se da je tendenciozan i zasnovan na pretpostavkama i glasinama, a ne na proverenim činjenicama i izjavama protagonista (novinara koji su navodno sabotirali svoj portal), ali ne bih želeo da se upuštam u detaljina prosuđivanja zato što ne pratim redovno ni RTK ni Kosovo onlajn, i imam nepotpune informacije, i o hakovanju i na koga se napad na portal adresira", rekao je Maljići. 

On smatra da su odnosi na Kosovu dovoljno zatrovani i zaglušeni dezinformacijama.

"Tako da je bolje ako se sa ovakvim aferama bave oni kojima je dužnost da prate rad medija i ocenjuju njihovu profesionalnost", naveo je Maljići.

Da podsetimo, RTK i portal Balkani objavili su juče tekst u kome redakciju Kosovo onlajn, između ostalog, optužuju da je sama hakerskim napadom sabotirala sopstveni portal, kao i da radi za račun ruskog interesa.

Izvor: Kosovo online

UNShakerski napadKosovo onlajnMaljići
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva