:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 03, 2019   10:34

0

181

Upozorenje: Rezerve krvi na izmaku

Zbog saobraćajnih nesreća i nezgoda poslednjih dana, bilo je više lekarskih intervencija u operacionim salama. Potreba za transfuzijom nadmašila je očekivanja.

Tokom praznika, manje ljudi dobrovoljno daje krv. Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže da je to očekivano i da su akcije pripremljene pre praznika, kada je odziv bio veliki. Međutim, Služba za transfuziju krvi u Urgentnom centru imala je puno posla i rezerve su skoro potrošene.

"Ono što je problem je distribucija krvnih grupa unutar rezerve, jer sada veći deo rezerve čine neke krvne grupe koje nisu potrebne. Pozivam sve građane koji su se vratili da narednih dana dođu u Institut i pomognu nam da prevaziđemo moguću krizu", naglasila je Antuljeskov.

Istakla je da je procedura za ljude koji nikada nisu donirali krv ista kao i za redovne davaoce.

"Ono što je potrebno je da budu zdravi, punoletni, naspavani, da pojedu lagani doručak pre nego što dođu kod nas. Pre davanja krvi prolazi se mali sistematski pregled i naši lekari odlučuju da li je neko pogodan da u tom trenutku dâ krv ili ne", navela je Antuljeskov.

Rekla je da Institut tokom dana prikupi oko 300 jedinica, a jedna jedinica sadrži 450 mililitara krvi.

"Svaka prosečna osoba teža od 50 kilograma može da donira. To je otprilike deseti deo ukupnog volumena krvi zdrave osobe", kaže Antuljeskov.

Pored Instituta za transfuziju krvi u Beogradu (Svetog Save 39) koji je stalno dežuran, na nekoliko mesta u Srbiji danas i tokom vikenda biće ekipe kod kojih će moći da se donira krv.

To su Loznica, Smederevska Palanka, Ub, Veliko Gradište. Zainteresovani mogu pronaći informacije na sajtu Instituta.

Izvor: RTS

Institut za transfuziju krviGordana Antuljeskov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva