:

:

TV Most

clock

April 19, 2019   19:29

0

195

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla u Požarevac

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, stigla je jutros iz Rusije u Srbiju, javila je "BK televizija".

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković biće položena sutra u 15 časova u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Potom će sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve Eparhije braničevske održati opelo, navodi BK televizija.

Slobodan Jović, predsednik GO SPS Požarevac navodi da će urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković biti spuštena u skladu sa željom porodice Milošević.

"Činimo sve da ta urna bude spuštena na način kako to porodica bude želela. To je supruga našeg predsednika i partije i države. Imamo obavezu da taj tužni čin odradimo kako to porodica bude zahtevala", navodi Jović. 

Po želji porodice urnu je doneo njihov prijatelj Slobodan Bulatović i ona se već nalazi u porodičnoj kući Miloševića u Požarevcu.

Polaganje urne Mire Marković bez prisustva Marka i Marije  

Mira Marković je preminula 14. aprila u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Kremacija, kojoj su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija i najbliži prijatelji, održana je u četvrtak u Moskvi.

Kao što je BK televizija već objavila, ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, bila je sprečena da prisustvuje poslednjem ispraćaju svoje majke jer ne poseduje potrebna lična dokumenta, zbog čega nije bila ni na sahrani svog oca 2006. godine.

Mira Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca.

Sa samo godinu dana ostala je bez majke Vere Miletić, partizanke koju je streljao Gestapo. Otac Moma Marković bio je politički komesar Narodnooslobodilačke vojske.

Predavala je sociologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije.

Izvor: Танјуг

Mira MarkovićurnaPožarevac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva