:

:

TV Most

Foto: ffs.rs

clock

Jul 12, 2015   12:05

0

144

Uručenjem nagrada završen 44. Sofest

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada sinoć je u Centru za kulturu u Sopotu završen Sofest koji od ove godine ima koncept festivala filmskih profesija, s tim da je svakog leta jedna profesija u fokusu, a ovoga puta to su bili kompozitori.

Žiri je ocenio da je "muzika komponovana za film "Branio sam Mladu Bosnu" primer kako se muzika kao veoma važan element i uspeli kontrapunkt uklapa u kompletan doživljaj filma".

Za dizajn zvuka nagrađeni su Aleksandar Perović i Milan Čekić za "Isceljenje", kako je obrazloženo, "za izuzetan film sa svedenim dijalogom i bogatom zvučnom slikom, majstorski dizajniranom od zvukova prirode".

Najbolji snimatelj je Damjan Radovanović - "Ničije dete", koji je nagrađen "za intimni i sveden pristup filmskoj fotografiji, u kom gledaoca uvlači direktno u srž priče".

Nagradu za montažu dobio je Andrija Zafranović - "Enklava" - "za odlično ispričanu priču koja nam na pravi način prikazuje vrlo složenu temu i ističe emociju aktera u prvi plan".

Za scenografiju je nagrađena Zorana Petrov - "Varvari" - "za promišljenu i preciznu scenografiju koja izuzetno tačno slika svet jedne generacije u unutrašnjosti Srbije u potrazi za izlazom".

Među kostimografima nagradu je dobila Vesna Teodosić - "Za kralja i otadžbinu" - "za raskošan kostim koji oživljava epohu", obrazložio je žiri.

Predsedavajući je bio kompozitor Zoran Hristić, a članovi reditelj Miloš Pušić, montažer Đorđe Marković i kostimograf Jelena Đorđević.

Laureti su dobili Plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade.

Žiri publike dodelio je svoja priznanja - Statuete Sloboda. Nagradu za najbolji film dobila je istorijska drama "Branio sam Mladu Bosnu" reditelja i scenariste Srđana Koljevića, a glumačke nagrade Jelena Rakočević Cekić za glavni ženski lik u filmu "Otvoren kavez" i Nikola Rakočević za uloge u dva filma - "Branio sam Mladu Bosnu" i "Travelator".

U Centru za kulturu Sopot, pred svečano zatvaranje 44. Sofesta, gudački kvartet uz kontrabas i perkusije održao je mini koncert filmskih numera koje je komponovao Zoran Simjanović.

Festival je počeo 7. jula, a u konkurenciji je bilo 19 domaćih igranih filmova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?