:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 21, 2023   12:32

0

235

Utvić: Kosovska vlada nas po drugi put ponižava; Jakšić: Priština vrši pravno nasilje

Meštanin Zubinog Potoka i vlasnik parcela na kojima se radi baza u Gornjem Jasenoviku Rade Utvić poručio je predstavnicima kosovske vlade, tokom javne debate u tom gradu, da nisu imali pravo da započnu radove na njegovoj parceli dok ne donesu rešenje o eksproprijaciji.

"Kao vlasnik pet parcela na koje ste neovlašćeno ušli već prvog dana sam se obratio izvođaču radova i rekao mu da to nema pravo da radi po zakonu, na šta mi je izvođać rekao da je izvođač radova Ministarstvo za infrastrukturu pa sam se i njima u septembru obratio sa zahtevom da prestanu sa radovima na mojoj parceli. Istog dana sam odgovor dobio na albanskom što je grubo kršenje zakona, jer je odgovor trebalo da dobijem na maternjem jeziku, posebno jer se radi o pravnim stvarima. Tražili su mi dokaz o vlasništvu i kopiju lične karte. Kada sam sve to uradio dobio sam ponovo odgovor na albanskom", objašnjava Utvić.

Utvić je takođe upitao predstavnike kosovske vlade zašto po drugi put ponižavaju vlasnike parcela.

"Prvi put ste ušli nezakonito, a danas ste došli na javnu raspravu da nam kažete hoćemo nešto da radimo. Zašto to činite? Što se tiče mene i mojih komšija ova javna rasprava je poniženje svih nas, a nama ostaje samo sud, a tamo ćemo verovatno dobiti ili izgubiti svoja prava, a vi dobro znate da niste smeli da uđete u privatnu imovinu dok se ne donese rešene o eksprorpijaciji“, rekao je Utvić.

Pravnik i jedan od vlasnika imanja u Zubinom Potoku Marko Jakšić istakao je da kosovka vlada vrši pravno nasilje, jer se ne poznaje stvari na terenu.

Jakšić je kazao da su predstavnici prištinskih vlasti došli zbog pritiska međunarodne javnosti.

"Drago mi da vidite kakva prava imaju Srbi. Ovo je pravno nasilje ove vlade jer se oduzima zemljište bez poznavanja stvari na terenu. Vi imate niz odluka koje ste doneli do ove zadnje koju ste doneli u februaru. Sve odluke se odnose na iste parcele", kazao je Jakšić.

Foto: TV Most

Dodao je da je poznato da sve što prištinske vlasti rade u ovom slučaju kršenje zakona i to posebno stavova 3 i 4.

Kako kaže, svih 15 stavki jasno navode koji su razlozi zbog kojih vlada može da izvrši eksproprijaciju, u ovom slučaju postoje slike baze u Jasenoviku i to na sajtu vlade gde lepo piše da je to baza 25 kilometara od granične linije.

"U svim ovim motivima ne vidim jasan opis javnog cilja i namene eksproprijacije. Vrlo dobro se snalazite gospodine Murati u situaciji gde znate da niste u pravu i gde branite neodbranjivo.  Da li ste vi pružili jasan dokaz o finansijskom aspektu eksproprijacije“, rekao je Jakšić.

Foto: TV Most

Muratiju je pokazao fotografije koje je vlada objavila, a na kojima se vidi baza u gornjem Jasenoviku uz zaključak da će lično pokrenuti krivičnu prijavu zbog svega što su predstavnici vlade u Prištini učinili na njegovom imanju.

Izvor: Kosovo online

KiMZubin PotokLeposavićeksproprijacijajavna rasprava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva