Užasavajuće povrede indijskih vojnika u sukobu u Himalajima

:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2020   13:22

0

37

Užasavajuće povrede indijskih vojnika u sukobu u Himalajima

Indijski vojnici koji su poginuli u bliskoj borbi tokom prošlomesečnog sukoba sa pripadnicima kineske armije na indijsko-kineskoj granici u dolini reke Galvan u zapadnim Himalajima bili su brojčano nadjačani, a mnogi su stradali od užasavajućih povreda nanetih hladnim oružjem, navodi Rojters, prenoseći tvrdnje više izvora u Indiji.

Pozivajući se na reči pripadnika oružanih snaga Indije koji je učestovao u sukobu, otac jednog poginulog indijskog vojnika izjavio je da je, tokom borbe koja se odvijala noću, njegovom sinu prerezano grlo metalnim ekserima koji su se nalazili na vrhu nekog hladnog oružja.

Drugi svedoci su ukazali na to da je jedan broj indijskih vojnika život izgubio posle pada sa strmih grebena u hladne vode reke Galvan.

U šestočasovnom sukobu, koji se dogodio 15. juna, stradalo je 20 indijskih vojnika a, zbog odredbi jednog sporazuma iz 1996. godine, nijedna od strana nije koristila vatreno oružje.

Ipak, prošlomesečni konflikt odneo je najveći broj ljudskih života otkako je 1967. godine između dve zemlje izbio spor oko granice.

Smrtonosne povrede koje je zadobio jedan broj indijskih vojnika bile su užasavajuće, na šta ukazuju i smrtovnice koje su uručene porodicama nekih od njih, a u koje je uvid imao Rojters.

Prema tim dokumentima, trojica poginulih imala su presečene vratne arterije, dok su dvojica drugih zadobila povrede glave nanete oštrim ili šiljatim predmetima, a sva petorica su na čelu i vratu imala vidljive tragove povreda.

Nadležna vojna bolnica i ministarstvo odbrane nisu bili voljni da daju komentar o uzrocima njihove smrti i detaljima pograničnog sukoba, ali je neimenovani predstavnik indijskih vlasti izjavio da su se učesnici borili čime god su mogli - palicama, štapovima, ili čak golim rukama.

Po rečima tog zvaničnika, tela jednog broja stradalih narednog jutra su izvučena iz reke, a kod nekih uzrok smrti je bila hipotermija.

Kako navodi Rojters, Peking je odbacio tvrdnje iz Nju Delhija da je kineska armija izgubila 40 vojnika, a dve strane se međusobno optužuju za sukob.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva