:

:

TV Most

Foto: Novosti, arhiva

clock

Januar 10, 2019   22:45

0

267

Vanredna situacija i u Raškoj, najavljene nove padavine

Zbog snega koji neprekidno pada 24 sata, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima i Raškoj, gde je desetak sela odsečeno od sveta. Meteorolozi najavljuju nove padavine, a otopljavanje tek od nedelje. Sneg je izazvao dosta problema u Beogradu, gde linije gradskog prevoza saobraćaju skraćeno.

Problemi sa snegom i mrazom širom Srbije. Bilo je i nekoliko informacija o ljudima koji su, kako se pretpostavljalo, stradali od hladnoće, ali je obdukcija pokazala da smrzavanje nije uzrok njihove smrti.

Zbog leda i utabanog snega na putevima širom zemlje došlo je do više saobraćajnih nezgoda, a jedna od njih dogodila se na putu Kruševac–Kaonik gde je na licu mesta poginuo 26-godišnji vozač automobila.

Lakše povređeni muškarac je pušten na kućno lečenje, 20-godišnja devojka smeštena je na odeljenju hirurgije sa povredama grudnog koša.

Lekari se i dalje bore za život žene koja je bila u poodmakloj trudnoći i bebe koja je odmah po rođenju carskim rezom prebačena u kragujevački Klinički centar.

JP "Putevi Srbije" saopštilo je da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano zbog loših vremenskih uslova i novih snežnih padavina, pojave mestimične poledice i magle.

Kako se navodi u saopštenju, 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega je na terenu 24 časa.

JP "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da bez preke potrebe ne kreću na put, a ako krenu, da obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i istu prilagode uslovima na putu.

Vanredno u Novoj Varoši, Lučanima i Raškoj

Posle Nove Varoši, u Lučanima je zbog snežnog nevremena proglašena vanredna situacija.

U opštinama Lučani i Ivanjica najviše je problema u planinskim selima Javora, Mučnja i Golije, gde ima domaćinstava koja su zbog neprohodnih seoskih puteva praktično odsečena od sveta. 

U novovaroškom kraju zbog zavejanih seoskih puteva, nedostupno je oko 5.000 stanovnika.

Jutros je nekoliko sela bilo i bez struje, ali su kvarovi na elektromreži tokom dana otklonjeni i snabdevanje normalizovano.

Pročišćeni su putevi do centara mesnih zajednica, ali su i dalje zavejani zaseoci, na čijim putevima ima smetova visokih i par metara. Najteže je u Akmačićima, Jasenovu i Božetićima.

U čišćenje puteva su danas, uz traktore uključeni i kamioni i skipovi, a najvažnije je da, za sada, u ovom kraju nema zdravstveno ugroženih .

I Prijepoljci imaju problema sa visokim snegom i zavejanim selima pogotovo na Jadovniku i Jabuci.

U opštini Bajina Bašta na putnim pravcima preko Tare, Debelog Brda, kao i preko Kadinjače u užičkoj opštini, zabranjeno je kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima.

Glavni putni pravci u Zlatiborskom okrugu su prohodni, na putevima prvog i drugog prioriteta, na planinskim prevojima ima snega do pet centimetara, saobraćaj je usporen, a vozači se upozoravaju da vožnju prilagode uslovima na putu.

Predsednik opštine Raška doneo je večeras odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine zbog obilnih snežnih padavina, praćenih olujnim snežnim nanosima u prethodnih nekoliko dana.

U Raškoj proglašena vanredna situacija

Vremenske prilike dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika.

Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze preko dva metra.

Prohodno u Topličkom okrugu 

U Topličkom okrugu od juče ujutru neprekidno pada sneg, koji je u nižim predelima formirao snežni pokrivač u visini od 30-50 centimetara.

U višim predelima i na planinama snega ima znatno više. Svi glavni putni pravci su prohodni, ali na putevima ima ugaženog snega, pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja.

Znatno je teža situacija na lokalnim i nekategorisanim putnim pravcima, koji su u drugom prioritetu za čišćenje.

Nadležni u topličkim opštinama i Gradu Prokuplju tvrde da je sva raspoloživa mehanizacija u pogonu i da se sneg čisti neprekidno 24 časa, ali da je pri ovakvom intenzitetu padavina nemoguće sve putne pravce održati prohodnim.

Zbog preprečavanja autobusa na putu, u blizini sela Džigolja, saobraćaj se preusmerava na alternativni putni pravac preko Bajčinca i Kostenice.

Prema informacijama sa autobuske stanice u Prokuplju, uglavnom se poštuje red vožnje, uz neznatna zakašnjenja, a sutra očekuju i normalizaciju saobraćaja ka Džigolju, nakon izvlačenja autobusa.

Problemi u Beogradu 

Zbog snega koji je popodne počeo da pada u Beogradu pojedine gradske linije su skraćene jer ne mogu da dođu do zadnje stanice.

Kako su Tanjugu rekli u GSP-u, najkritičnije je na potezu koji pokrivaju linije 400 i 300, odnosno Avalskom i Smederevskom putu.

Skraćene su i linije 65 i 66 koje ne idu do Zvezdare već samo do Omladinskog stadiona, dok linija 44 ne ide do Senjaka već samo do Topčiderske zvezde.

Zbog otežanog saobraćaja u ulici Gavrila Principa, linije gradskog prevoza 52, 53 i 56 ne voze do Zelenog venca, već skreću na Železničku stanicu, odakle i polaze ka drugim delovima grada.

U GSP-u navode da je to privremena situacija i da će se linije produžavati, odnosno vraćati na stare trase u zavisnosti od toga kada javne službe očiste sneg.

Od nedelje toplije 

Tokom noći i jutra sneg se očekuje i ponegde u Sremu i Banatu. U petak se ciklon koji je zavejao Balkan izmešta ka Crnom moru, a sneg će padati još ponegde u centralnoj Srbiji.

U Beogradu će večeras i noćas pasti više snega u južnim delovima grada. Slab sneg prognoziran je i za sutra pre podne.

U subotu bez padavina, a od nedelje i toplije uz kišu uglavnom.

Izvor: Танјуг, RTS

vanredna situacijasnegmeteoalarm
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva