:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 28, 2024   10:05

0

140

Vasić: Neosnovano pritvaranje Milosavljevića i Zarića jasna poruka svim Srbima koji žele da se vrate na KiM

Advokat Dejan A. Vasić, koji zastupa i Srbe protiv kojih se na Kosovu vodi postupak za navodne ratne zločine, kaže da se mnogi od njih drže u pritvoru iako postoje uslovi da im se sudi sa slobode.

 

Vasić za Kosovo onlajn navodi da slučajevi njegovih branjenika, srpskih povratnika Gavrila Milosavljevića i Žarka Zarića mogu da budu indikativan odgovor zbog čega je to tako.

Kako ističe, pritvaranjem su onemogućeni da sa porodicama žive na svojoj imovini na Kosovu, čime se jasno šalje poruka svima koji žele da se vrate da o tome dobro razmisle. Vasić ističe da se Žarko Zarić u selo Ljubožde vratio pre šest ili sedam godina i nikada ga nije napuštao, a da je za to vreme postao jedan od najomiljenijih meštana, čak i među Albancima.

"Selo Ljubožda je naseljeno isključivo albanskim stanovništvom i Žarko je jedno vreme bio jedini Srbin koji je tamo živeo. U međuvremenu je od strane kosovske policije uhapšen i na teret mu je stavljeno krivično delo ratnog zločina, a svedoci su svi meštani ovoga sela koji sigurno mogu da kažu da on niti je radio za vreme rata, niti je kome naudio, niti bilo ko u tom selu ima bilo šta loše da kaže za njega. U međuvremenu mu je opljačkana kuća, počinioci još uvek nisu pronađeni, a Žarko je još uvek u pritvoru u zatvoru u Grdovcu“, kaže Vasić za Kosovo onlajn.

Drugi primer nepravednog držanja u pritvoru, ističe advokat, je slučaj Gavrila Milosavljevića koji još od rata pokušava da uz pomoć međunarodnih misija i Crvenog krsta pronađe posmrtne ostatke svoje majke koja je zverski ubijena neposredno nakon rata.

Kako kaže, iako nije pronašao telo, Milosavljević je uspeo da na kraju majku proglasi mrtvom i da konačno stekne vlasništvo nad njenim stanom u koji je planirao da dođe sa svojom suprugom i ćerkom.

Tog momenta, naglašava Vasić, kada je trebalo da mu bude izdat dokument o posedovanju nekretnine on je uhapšen.

"Šta je tu indikativno i kakave zaključke možemo da donesemo nakon ovakvih slučajeva svakome će biti jasno", poručuje Vasić.

Prema njegovim rečima, odgovor međunarodne zajednice na hapšenja i neosnovana optuživanja Srba nema. Nažalost, on ne očekuje ni da će ih biti.

"Da je ikada mogla išta da uradi međunarodna zajednica bi to za ovih četvrt veka uradila. Međunarodna zajednica, kao sam termin, skup svih zemalja sveta, ne znači mnogo, ne označava ništa. To je skup nekih ljudi koji nešto, a u stvari ništa, ne rade. Sa te strane, u međunarodnu zajednicu niko od nas nikada nije gajio neke velike nade, da sa te strane možemo da očekujemo pomoć", kaže Vasić.

S druge strane, ukazuje on, jasna je poruka koju Priština ovakvim delovanjem nastoji da pošalje Srbima povratnicima na Kosovo.

"Što se tiče samih povratnika, zaključak su izvukli sami. Ako je jedan Gavrilo Milosavljević, jedan najpitomiji čovek koga možete da upoznate u životu, ili jedan Žarko Zarić, koji je najomiljeniji meštanin Ljubožde iako je Srbin, ako su oni tamo gde jesu, onda onaj koji želi da se vrati o tome će dobro razmisliti", zaključuje Vasić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Dejan VasićpovratniciKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva