:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2022   13:46

0

127

Veći deo groblja u Prištini i dalje nepristupačan, malobrojni Srbi posetili grobove svojih pokojnika

Na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji u Prištini na letnje Zadušnice nije bilo organizovanog prevoza za raseljene pa su Srbi u malom broju došli da obiđu grobove svojih najmilijih i zapale sveće.

„Naroda je sve manje i to nas boli. Ranijih godina sretali smo mnoge koji iz gradova centralne Srbije dođu da obiđu groblje na Zadušnice, a sada je sve pustije“, kazao je, u izjavi za RTV Gračanica, Dragan Radojević.

„Ovde bi trebalo da  bude na stotine ljudi koji bi trebalo da obiđu grobove svojih pokojnika i zapale sveće, ali ih je na današnji dan vrlo mali broj, tek oko desetak njih“, istakao je prištinski paroh Staniša Arsić.

I za ove Zadušnice veći deo prištinskog groblja ostao je nepristupačan jer se ne može prići od trnja i rastinja.

Za održavanje groblja u Prištini zadužene su opštinske službe koje i dalje od rastinja čiste samo jedan deo groblja i to samo pred Zadušnice.

„I dalje nismo zadovoljni jer nije očićšeno celo groblje, ali je situacija mnogo bolja za razliku od prošle godine“, istakao je paroh.

„Očiste oni tu na početku gde se vidi, a ostalo je sve tako, mada je ranije bilo i gore. Mi sami smo se već nekoliko puta do sada organizovali i dolazili da  očistimo koliko možemo“, kazao je Gradimir Jovanović.

Veći deo, posebno starog groblja, je nepristupačan zakonjen visokim drvećem i zaraslo u trnje i šiblje.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMzadušnicegroblje u Prištini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva