:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2021   20:01

0

133

Vek i po od otvaranja Prizrenske bogoslovije

Prizrenska bogoslovija "Sveti Kirilo i Metodije" obeležila je 150 godina od otvaranja.

Bogoslovija je otvorena 1. oktobar 1871. i trenutno je nastarija škola Kosovu i Metohiji. Pohađale su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima: patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle, patrijarh Irinej.

Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ prestala je sa radom juna 1999, odmah nakon doslaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju. 

U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen, kao i sve srpske crkve i domovi u Prizrenu. Bogoslovija je rekonstruisana do 2010. godine zahvaljujući donacijama Evropske unije, Srbije, Rusije i Norveške, da bi 2011. ponovo počela sa radom. Prvu godinu upisalo je tada ukupno devet učenika (većinom iz Eparhije raško-prizrenske). 

"Početak rada ove Bogoslovije je veliki uspeh za našu crkvu i narod, a rekao bih i za grad Prizren, jer će dobiti jednu od svojih odlika i svi građani Prizrena, bez obzira koje su nacije i vere, treba da budu srećni jer je ova škola uvek imala svoje mesto u ovom gradu“, rekao je tada vladika raško prizrenski i rektor bogoslovije, vladika Teodosije.

Već 2017. godine prizrenska bogoslovija je bila među dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade za 2017. godinu.

Vest o proslavi godišnjice prizrenske bogoslovije podelio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. 

 

Yesterday we celebrated the 150 years since opening of the Serbian Orthodox Church Seminary of St. Cyril and Methodius...

Posted by Sava Janjić on Saturday, October 2, 2021

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMPrizrenska bogoslovijajubilej150 godina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva