:

:

TV Most

Foto: FB / Goran Vesić

clock

Mart 17, 2019   11:27

0

227

Vesić: Da ne zaboravimo martovski pogrom

Na današnji dan, pre 15 godina, dogodio se najveći masovni progrom Srba sa Kosova i Metohije posle juna 1999. godine koji su organizovali albanski politički lideri iz Prištine, podsetio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

 

"Beograd je danas dom mnogih Srba koji su proterani. Trudimo se da ih potpuno uključimo u život društva i da oni i njihove porodice žive dostojanstveno, ali da ne zaboravimo da su na silu oterani sa Kosova i Metohije, da će se pre ili kasnije vratiti svojim kućama i da to pravo niko ne može da im oduzme", istakao je Vesić.

On je dodao daje martovski progrom pre 15 godina bio deo albanskog plana da se svo srpsko stanovništvo protera sa Kosova i Metohije, da se deo naših spomenika kulture uništi, a deo proglasi albanskim kako bi se zatro svaki trag o postojanju našeg naroda na Kosovu i Metohiji, dodao je Vesić.

Vesić je ukazao da je od 17. do 19. marta 2004. godine tokom organizovanog progroma ubijeno je 28 ljudi, ranjeno, pretučeno ili teško povređeno oko 900 a proterano je oko četiri hiljade Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Albanski ekstremisti su palili kuće u kojima su živeli Srbi i skrnavili su srpske kulturno-istorijske spomenike. 

Albanski ekstremisti su uništili 19 srpskih spomenika kulture prve kategorije i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane. Uništeno je oko deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Oko 935 srpskih, romskih i aškalijskih kuća je spaljeno i uništeno. Od Srba je potpuno etnički očišćeno šest gradova i devet sela, podsetio je Vesić.

Izvor: T a n j u g

VesićKiMpogrom17.mart
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva