:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2023   9:41

0

88

Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Obilne padavine nanele su i velike štete na saobraćajnoj infrastrukturi. Most u Mrčajevcima se srušio, a bujica je odnela i na desetine seoskih mostova u više opština. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesićem ističe za RTS da će novi most u Mrčajevcima biti izgrađen do godinu i po dana a u Adranima za četiri meseca. Naglasio je da radovi na Moravskom koridoru dobro napreduju i demantovao informacije da je deo tog koridora uništen.

Most koji je spajao Slatinu i Mrčajevce srušio se juče pod naletom bujice, a na svu sreću izbegnuta je tragedija. Goran Vesić  ističe za RTS, da se još od ranije znalo da je taj most bio u lošem stanju.

Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine, zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone. 

"To je pitanje naše saobraćajne kulture i pitanje toga što ne možete pored svakog saobraćajnog znaka da postavite saobraćajnog policajca. Ako opština postavi znake da ne možete da koristite, pošto nije most bio potpuno zatvoren za saobraćaj, pa onda stavite barijere i niko ne može da ga koristi. Ako donese takvu odluku, ako postavi takve znake, onda oni koji nailaze putem naprosto te znake treba da poštuju", ukazao je ministar.

Takođe, naveo je  da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran  novac koji nedostaje za izgradnju novog.

"Vojska je odmah izašla i oni sada izviđuju mogućnost da postave pontonski most kako bi građani koji tu žive mogli da koriste prelaze traktorima. Projektovanje mosta će sigurno trajati 3 do 4 meseca, posle toga mora da se krene u izgradnju. Znači to je jednu godinu, godinu i po dana da se izgradi potpuno", rekao je ministar. 

Najavio je da rušenje mosta Adranima počinje od ponedeljka. 

"Ovaj most se ruši već od ponedeljka, samo treba neke instalacije da se uklone. Tako da imaju četiri meseca, pošto je to mnogo manji most, je lakše da se to završava. Za četiri meseca će vratiti potpuno nov most", poručio je Vesić.

Ističe da u Srbiji ima preko 70 visećih mostova i da verovatno dve trećine moraju da se sruše, ali i da su dali nalog opštinama kako da postupaju sa tim mostovima. 

"Sada tačno znaju koji manji broj može da se koristi odmah, neki moraju da se rekonstruišu, većina njih mora da se sruši. I to je razlog zašto insistiram na zakonu o održavanju. Mnogi krivci zavise od tih visećih mostova", precizirao je ministar. 

"Nije tačno da je deo Moravskog koridora uništen"

Istako je i da radovi na Moravskom koridor napreduju dobro i da se očekuje da do kraja sledeće godine bude završen put od Predejena do Adrana, čime će sada i Kraljevo biti spojeno i do kraja 2025. godine će biti završen ceo auto-put.

Dodaje da će ići priključen i Trstenik, i Vrnjačka banja, i još dve petlje kod Kraljeva i da će čitav taj kraj gde živi skoro 500.000 ljudi, konačno će dobiti jednu pravu vezu i s auto-putem koji ide prema Makedoniji, odnosno prema Nišu i Bogatiću prema Milošu Velikom.

"Pre toga ćemo završiti do Koševa, to je znači malo iznad Kruševca prema Trsteniku. Završit ćemo taj deo do kraja oktobra", navodi Vesić.

Pojavile su se netačne informacije da je deo Moravskog koridora uništen.

"To nije tačno. Radilište, odnosno matično radilište blizu Adrana je oštećeno, to je šteta od nekoliko desetina hiljada evra i jedna devijacija koja je urađena kod Koševa je probijena, zato što smo je mi probili, na zahtev lokalnog štaba za vanredne situacije, da bi voda prolazila. Inače ništa se drugo nije dogodilo", potvrdio je ministar.

Navodi i da su danas završeni svi radovi na obilaznici oko Beograda do Bubanj Potoka.

"Sada nam predstoji desetak dana da Nadzor primi sve radove, da proveri da li je sve uređeno kako treba, da izvođači isprave nešto ako nisu uradili, tako da ćemo biti spremni do kraja meseca kako je predsednik Vučić najavio, otvorimo i obilaznicu oko Beograda u delu do Bubanj Potoka", najavio je Vesić.

Izvor: RTS

Goran VesićmostAdraniMrčajevciMoravski koridor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva