:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 28, 2019   8:20

0

244

Vidovdansko pesničko bdenije

Žiri književne manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ 2019. koja je održana u Gračanici odlučio je da  nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ pripadne Gojku Đogu, pesniku iz Beograda.

 „Gojko Đogo je pesnik snažnih izazova koje savremenoj, ideološki obeleženoj društvenoj situaciji ispostavlja mitsko-istorijska svest i njoj primeren pesnički doživljaj sveta“, kaže se u odluci žirija i dodaje da je „ovaj pesnik bio ubeđen u ono što je srpska društvena, politička i ideološka praksa dovoljno jasno pokazala, a to je da se nacionalna samosvest sasvim lepo može uklopiti unutar ideja o demokratskom poretku“.

„Gračanička povelja“ pripala je Miroslavu Maksimoviću, pesniku iz Beograda. On je „pesnik koji neprestano traži i uspešno nalazi ravnotežu između izvornog, tradicionalnog lirskog načela i modernosti u doživljaju sveta i verbalnoj ekspresiji“, zaključuje žiri.

Blagoje Baković pesnik iz Vrbasa dobio je „Kondir kosovke devojke“ za bogat poetski opus u kome pesnik  „postavlja pitanje kolektivne, narodne sudbine, a u tom kontekstu on svojim lirskim jezikom itekako ima šta da kaže“. 

Nagrada „Pero despota Stefana Lazrevića“ pripala je Jani Aleksić, pesnikinji iz Beograda za poeziju u kojoj autorka pokazuje „kako se modernitet može negovati naporedo sa svešću o specifičnostima nacionalne kulture i sa dubinskim razumevanjem sudbine srpskog naroda u prelomnim, apokaliptičkim istorijskim dešavanjima“, saopštio je žiri koji je radio u sastavu: pesnik Ivan Negrišorac, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar mr Žarko Milenković.

U toku večeri nastupio je i Simfonijski orkestar i hor RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, koji su ove godine došli u pojačanom sastavu, u pratnji narodnog ansambla RTS-a. Brojna publika pozdravila je gromkim aplauzom nastup koji se svake godine sa nestrpljenjem isčekuje.

Uoči generalne probe za program Radio Televizije Gračanica, dirigent Bojan Suđić istakao je da mu je jako drago da su on i članovi Simfonijskog orkestra već pet godina sa narodom na Kosovu i Metohiji u misiji koja ima za cilj pokazivanje srpske kulture koja pripada evropskom umetničkom prostoru.

“Hor i Simfonijski orkestar već petu godinu su za Vidovdan u Gračanici. Sa nama su ovog puta i članovi Narodnog ansambla Radio Televizije Srbije i čini mi se da bez obzira na sve vesti koje u Beogradu izgledaju drugačije nego ovde na licu mesta, mi smo došli ovde da svedočimo život da svedočimo kulturu i jednu neraskidivu povezanost sa našim identitetom koji se najviše oseti na ovim prostorima, ovde i pred ovom velikom svetinjom. Za nas je velika obaveza to što se narod u velikom broju okuplja, što su prepoznali onu vrstu misije koju mi imamo i to je svedočanstvo o tome da smo mi deo evropske kulture i da smo mi svojim programom koji izvodimo i ove godine deo jednog evropskog umetničkog prostora”, rekao je Suđić.

Nastup Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a kao i pesničko bdenije i dodelu vidovdanskih nagrada u porti manastira Gračanica ispratio je, kao i svake godine veliki broj ljudi sa ovih prostora, ali i iz drugih gradova centralne Srbije i regiona.

Izvor: RTV Gračanica

GračanicaVidovdansko pesničko bdenije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva