:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Crkva Svetog Nikole u Štrpcu

clock

Avgust 27, 2023   13:33

0

286

Vladika Teodosije služio liturgiju u crkvi Svetog Nikole u Štrpcu

Veliki broj vernika okupio se jutros u crkvi Svetog Nikole kako bi prisustvovao liturgiji koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenika sirinićke parohije.

Vladika je u besedi istakao da je Bog taj koji naš štiti, ali da i mi svojim svojim delima treba da umilostivimo Boga. Posebno je poručio da ne treba prodavati "svetu srpsku zemlju".

“Neko će pitati danas kako to da sačuvamo naše sveto Kosovo i Metohiju i ove svetinje koje smo primili od naših predaka. Ovde leži, braćo i sestre, odgovor - ono što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće. Ali, treba umilostiviti gospoda. Naš blaženog spomena patrijarh Pavle govorio je 'Bog će nam pomoći ako bude imao kome'. Da li smo mi zaslužili da nas gospod pogleda, i da nam podari svo ono blago koje smo primili od naših svetih? Da li mi našim životom svedočimo njihovu veru, i njihova dela potvrđujemo, treba da se zapitamo?", rekao je vladika Teodosije.

On je poručio da ne treba da se plašimo neprijatelja naših, tu je gospod da nas žaštiti, i ako je on ispred nas na prvom mestu u našim životima on će pobediti neprijatelje.

"Neće gospod dozvoliti da ijedna pravedna duša pogine za večnost, a kamoli jedan narod. Ali, ako ne živimo po Bogu, ako smo samoljubivi i sebični, a mnogo smo sebični, moram da vam kažem ne samo ovde nego svuda na Kosovu i Metohiji, a ta sebičnost  se vidi jer olako prodajemo svoju svetu zemlju. Ne može sveta kosovsko- metohijska zemlja biti na rasprodaji. Možda nešto drugo može što smo mi stekli u životu,  ali ono što smo primili to nesmemo da činimo“, kazao je vladika Teodosije, i istakao da su naši preci gladovali, bili žedni i mučeni da bi sačuvali ovu zemlju.

Nakon liturgije obavljena je i pričest za sve one vernike koji su postili Bogorodičin post. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Crkva Svetog NikoleŠtrpceliturgijavladika Teodosije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva