:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2023   18:30

0

104

Vladika Teodosije u Orahovcu: Ljubav je najjače oružje, crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama, izazvanim poditanjem tenzija i nasiljem na severu Kosova, piše Radio Goraždevac.

Jutros su na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti "UČK", a vladika je, kako kaže, čim je video tu vest odlučio da dođe u Orahovac.

Njega je u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice dočekalo više desetina meštana, koji su se brzo okupili čim su čuli da dolazi.

"Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima onda moramo unapred da se pripremimo strpljenjem da imamo trpljenje i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo", poručio je vladika.

On je u crkvi održao besedu u kojoj je kazao da pre svega građani treba da neguju ljubav i da je to najjače oružje koje mogu da imaju.

"Znam da nigde nije lako ali Gospod je rekao, ne boj se malo stado. Upravo te reči se odnose na vas ovde.  Šta znači malo stado? Malo brojčano, ali ne malo kada je reč o važnosti i značaju. Gospod kaže imaćete nevolje u svetu ali se ne bojte, ja sam sa vama u sve dane. To je Božje obećanje, a Gospod uvek ispuni to što obeća tako da nikada ne treba da pomislimo da smo sami i da smo ostavljeni, naročito naša crkva koju ne čine samo sveštenici i monasi već i sav verni narod", rekao je Teodosije.

Istakao je da je najznačajnije, naročito u vreme kada su neke opasnosti i iskušenja, se pokaže smirenost i razum.

"Najznačajnije je naročito u vreme kada su neke opasnosti i iskušenjada budemo pripravni, da budemo smireni, da budemo trpeljivi i što je najvažnije pored tog mira kojeg treba da imamo u sebi da imamo ljubav, onu Božansku ljubav koju nam je On podario, jer sa tom ljubavlju apostoli su pokorili celi svet i proširili crkvu po celoj vaseljeni. Tako da je to najjače oružje koje možemo da imamo", poručio je vladika.

Upozorio je da je čovek najslabiji kad mrzi, pa da zato oni koji mrze, oni koji hoće da grade sreću, svoju budućnost na nepravdi, na oduzimanju prava drugih, na raznim postupcima koji nisu ljudski, nisu po Bogu, ne mogu imati nikakvu budućnost.

Tako se ne gradi sreća ni sebi, ni porodici, ni deci, ni društvu, kazao je vladika, ističući da je  mržnja kao rđa na metalu koja čini da taj metal sam od sebe nestaje, a da tako i čoveka koji ima mržnju, ta mržnja će ga pojesti.

Po završetku besede, vladika je deci podelio čokoladice, a zatim je razgovarao sa meštanima Orahovca o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se suočavaju.

Poručio je da će Crkva uvek biti uz svoj verni narod i da će se on kao vladika uvek truditi i činiti sve što je u njegovoj moći i pomagati svom narodu onoliko koliko mu Gospod dozvoli.

Ipak, pored svih loših vesti i dešavanja u proteklim danima, vladiku je u Orahovcu dočekala i jedna lepa vest, a to je da su sveštenik Milan Stanojević i njegovi parohijani danas započeli radove u crkvi kako bi je pripremili za freskopisanje.

Vladika Teodosije nije krio zadovoljstvo zbog toga i izrazio je nadu da će crkva Uspenja presvete Bogorodice zasijati u punom sjaju.

Izvor: Radio Goraždevac; Foto: Radio Goraždevac

KiMOrahovacvladika Teodosije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva