:

:

TV Most

Foto: pixabay

clock

Septembar 12, 2023   13:17

0

142

Vučić: Borićemo se da ubrzano spuštamo inflaciju i cene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu da je inflacija pala na 11,5 odsto, kao i da će se tražiti rešenja da ona bude još niža, kao i cene.

"Uvek ćemo se truditi da zaštitimo stanovništvo. Borićemo se da nastavimo da spuštamo cene", rekao je predsednik u Nišu gde je prisustvovao obeležavanju početka radova fabrike Palfinger na pitanje novinara kako vidi pisanje jednog dnevnog lista - da Vučić ne sme da ograniči marže pa snižava cene.

"Kada bi nešto znali ne bi tako pisali. Oni ne znaju ni kakva je uloga Vlade ni predsednika, niti šta Vlada sme šta ne. Ali ne moraju da brinu. On što je važno za građane je da ćemo nastaviti da tražimo rešenja i ubrzano spuštamo inflaciju koja je pala na 11,5", rekao je predsednik i izrazio uverenje da će uprkos poteškoćama oko cene nafte i gasa uspeti.

Naglasio je da će koliko sutra kada će, svi zajedno jesti parizer i majonez, na kojem je kako je dodao odrastao, a za koji su rekli da nije dobrog kvaliteta, nastaviti da rade na pronalaženju proizvoda čija će cena biti spuštena.

"Verujem da imamo i nove rezultate u pronalaženju novih proizvoda kojima ćemo da spuštamo cenu, tražićemo nove instrumente kao što je to juče bio insturment NBS za stambene kredite, gledaćemo dalje", rekao je on i podsetio da neke zemlje kao Italija bankama uzimaju više od profita.

"Ali ne želimo da šaljemo nijedan loš signal ni prema potencijalnim finansijskim ni prema bilo kojim drugim investitorima", rekao je on.

Predsednik je poručio onima koji ne razumeju tržište i kapitalizam, onima koji bi da nam donesu modernost, a hteli bi da nas vrate u režim samoupravljanja u kojem niko ne bi imao ništa, da ne meštaju.

"Pogledajte rezultate onih pre, bili su takvi da nam je nivo nezaposlenih u Nišu 2012. bio 29,7 odsto, a mladih više od 60 odsto. Danas je u Nišu nezaposlenost 11,3, a na nivou Srbije 9,6", rekao je predsednik i naglasio da su to dramatične promene koje su desile.

On je rekao da treba pogledati nivo nezaposlenosti u vreme bivše vlasti i sada, uprkos poplavama, koroni i ratu u Ukrajini i uporedio prosečne plate iz tog perioda i sad.

"Danas je preošecna plata u Nišu 699 evra, a bila je 314, ako to nije dovoljna razlika za deset godina 120 odsto uvećane plate, da živite u tržišnoj ekonimiji, u vreme svih poplava, migracija, korona, rata u Ukrajini ... Mislim da ljudi vide taj prosperitet i proges ako žele da vide", naveo je predsednik.

Izvor: T a n j u g; Foto: pixabay

Vučićinflacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva