:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 06, 2020   10:44

0

156

Vučić deci iz Hrvtaske: Čuvajte ćirilicu, pišite i latinicom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 17 dece srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj, koja borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, a povodom proslave Božića. Vučić im je poručio da je srpska kultura, naše pismo i jezik simbol srpskog identiteta koji treba očuvati.

Posavetovao ih je da treba da dobro uče, da slušaju svoje roditelje, da se raduju životu i da uvek i u svakom trenutku gledaju kako mogu da pomognu svojim komšijama i prijateljima bez obzira na veru naciju i religijsku pripadnost.

"Naše ćirilično pismo je deo našeg identiteta i treba da je čuvate i koristite podjednako kao i latinicu", rekao je predsednik.

Predsednik je posebno zahvalio vaspitačima dece, koja su u Beograd doputovala iz Hrvatske, Radmili, Danijeli i Sanji.

"Hvala vam što učite našu decu našem jeziku, ljubavi, poštovanju i prema Hrvatima i prema svima drugima i što ih ovako na divan način vaspitavate", rekao je predsednik.

Predsednika je u razgovoru sa decom srpske nacionalnosti iz gotovo svih krajeva Hrvatske, gde žive Srbi, pre svega Dalmacije i Slavonije, zanimalo kako provode Badnji dan i Božić, da li poste i šta tih dana vole da jedu.

U razgovoru su se dotakli i sport, a deca predsedniku rekla da vole Novaka Đokovića sa čim se predsednik složio istakavši da je on proslavio Srbiju u celom svetu, kao što su to učinili Tesla, Milanković, Matavulj i mnogi drugi Srbi iz Hrvatske i Srbije.

Decu je interesovalo kako predsednik obeležavanja božićnje praznike, a on je rekao da se tih dana okupljaju svi kod njegovih roditelja, ali je dodao da njegov otac ne voli jelku, već da se u kući uvek nalazi samo Badnjak, ispod kojeg su uvek, kako je rekao, pokloni za celu familiju.

"Vaskrs je najveći pravoslavni praznik, a Božić najradosniji", poručio je Vučić.

Govorio je i o svojoj deci Danilu, Milici i Vukanu, koje, kako je rekao, voli najviše na svetu, kao što i njihovi roditelji vole njih.

Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

Na pitanje jednog dečaka da li veruje u Božić Batu, predsednik je rekao da bi voleo da veruje, a da ne želi da se čini preteranim kada kaže da najviše voli rad.

Mališanima iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja kojima predsednik će u vili Mir uručiti paketiće.

Deca uzrasta od devet do 17 godina, đaci osnovnih i srednjih škola, večeras će se vratiti svojim kućama gde će proslaviti jedan od najvećih hrišćanskih praznika - rođenje Isusa Hrista.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksandar VučićBožićdeca iz Hrvatske
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva