:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2022   18:37

0

154

Vučić: Gledamo da povećanje cena struje i gasa ne bude više od 10 posto

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se srpske vlasti trude da povećanje cena struje i gasa ne bude više od 10 odsto. Napomenuo je da je suštinski zadovoljan razgovorima koje je vodio sa strankama koje su prešle cenzus na izborima. Većina je razumela težinu situacije sa kojom se suočavamo, ne našom krivicom. Ne znači da smo se u svemu saglasili, rekao je Vučić.

Gledamo da povećanje struje i gasa ne bude više od 10 posto

Predsednik Vučić je rekao da će gledati da se ne ide na povećanje cena struje i gasa više od 10 posto i najavio da će se nastaviti sa investicijama koje su započete.

Skladištimo gas u Mađarskoj, o uglju razgovaramo sa kineskim prijateljima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo. 

"Imamo u Banatskom dvoru sada rezerve za gotovo 50 dana i imaćemo za 50 dana uskoro. Uz ono što utiskujemo u Mađarskoj omogućiće nam da imamo 11 miliona kubika dnevno", rekao je Vučić. 

"Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Što se tiče nabavke uglja, Vučić je rekao da smo uvezli 119 tona što je potrošnja za jedan dan i istakao da očekuje podršku kineskih partnera. 

"Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu.

19:06 - Ako bude problema postoje planovi za smanjenje temperature grejanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanja u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom energenata, ako se, na primer, neko pozove na "višu silu", a što se već dešava pojedinim zemljama, prenosi T a n j u g.

"Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Istakao je da za sada nije takva situacija.

"Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Povećane rezerve gasa u B. Dvoru na 234 miliona kubika

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara, što je dovoljno, ako se dnevno povlači pet miliona, da je to dovoljno za nekih 46 ili 47 dana.

"Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali, zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bi mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno", rekao je Vučić.

Kaže da ćemo tako moći da obezbedimo 11 miliona kubika dnevno, što je dovoljno za pokrivanje više od 70 odsto naših dnevnih potreba.

Time bi smo se osigurali, istakao je Vučić.

Naveo je da se Gasprom danas pozvao na "višu silu" u snabdevanju jedne zemlje i da u svakom trenutku može bilo ko pozove na "višu silu" i da ostanemo bez gasa i struje.

Zato forvardi i fjučersi ne postoje trenutno u trgovini strujom, dodao je Vučić.

Kada je reč o uglju, Vučić da kaže da smo do sada nabavili svega 110.000 tona, uvezli direktno, a što je jedan dan potrošnje zimi.

"Sada to ide malo ubrzano i očekujemo dodatnu podršku i naših kineskih partnera i verujem da ćemo uspeti od njih uvezemo dva miliona tona da uvezemo. Nećemo da trošimo 100.000 tona da uvezemo, nego poneka dodatna količina od 10.000 do 20.000 tona. Nama onda milion tona može da traje i tri meseca", istakao je Vučić.

On je podsetio da je država na tri nedelje zabranila izvoz dizela i benzina da bi se omogućile normalne cene za prodavce, da bi mogli da uvoze gorivo.

To radimo kako ne bi došlo do nestašica i tu su stvari pod kontrolom, poručio je Vučić.

Rekao je da se sa poljoprivrednicima razgovara da im se pomogne tako što će im se omogućiti do kraja septembra ili početka oktobra slobodan izvoz žitarica i još nekim merama.

Dodao je da zabrinjava suša koja će ostvariti posledice po kukuruz, ali manje nego prošle godine.

Vučić je naglasio da nijedan veliki infranstrukturni projekat nije obustavljen i da će biti za manje od godinu dana završen autoput od Pojata do Kruševca i od Preljine do Požege, ali i Lajkovac - Valjevo, kao i Novi Beograd - Surčin.

Uradićemo i Novi Pazar - Tutin, obilaznicu oko Beograda i druge obilaznice, dodao je Vučić.

Izvor: RTS

VučićHrvatskaJasenovaccena struje i gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva