:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2020   15:31

0

196

Vučić: Ja o dijalogu i taksama, Tači o vizama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na neformalnom skupu u Davosu, na kojem je bio prisutan i Hašim Tači, govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

"Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio linije i zapitao da li je to zbog američke podrške", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je on spomenuo nastavak dijaloga i ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.

"Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutrašnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema", istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će formiranjem Vlade u Prištini deo tih problema biti rešen i podsetio da Srbija zbog taksi godišnje direktno izgubi između 900.000 i 950.000 evra.

Prema njegovim rečima, Srbija bi, da nisu uvedene takse, imala godišnji rast 4,1 odsto, umesto 4 odsto.

"Naša je želja da te probleme pokušamo da rešimo, da ljudi vide koliko se borimo za njihov standard i da bolje žive", zaključio je Vučić.

Potreban nam je signal iz EU

Kažite nam koja je zadnja odluka o Zapadnom Balkanu i, ako je pozitivna, spremni smo još više da radimo na reformama, poručio je danas u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić EU u vezi politike proširenja.

Vučić je, na pitanje novinara Blumberga, u Davosu, da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da ono što može da kaže to je da je i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.

« Mislim da postoji nešto više od samog ispunjavanja birokratskih uslova, a to je strateški plan budućnosti regiona. Pitanje je gde nas vide - kao članice EU ili ne? Dobro bi bilo da to znamo", objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema alternativu, ali je dobro da zna poziciju EU i vidi da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje.

Podvukao je da nije uvek samo na zemlje regiona.

„Uvek možete naći dosta pitanja da kritikujete, Srbiju o nekim pitanjima, Crnu Goru o drugim... Mislim da je glavno pitanje političko, a svi znamo da je sve vezano za geopolitiku. Kažite nam koja je zadnja odluka Zapadnog Balkana i, ako je pozitivna, premni smo da još više radimo na reformama u svim oblastima“, istakao je on.

Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU.

Kazao je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale.

Razgovarao je i sa mnogim premijerima i misli da su spremni da nas slušaju i čuju naše mišljenje, ali će konačnu procenu o izgledima za budućnost moći da da tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.

Važni sastanci sa svima u Davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Davosu da je američki predsednik u obraćanju Donald Tramp sve vreme govorio o Americi, da je spomenuo još samo Kinu, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju i to iz ugla američkih odnosa sa tim zemaljama.

Predsednik Srbije je ocenio da je normalno da Tramp govori isključivo iz američkog ugla i da to rade i ostali, a potom i napomenuo da se Velika Britanija na velika vrata vraća u Afriku.

"Srbija se dobro pozicionira i polako, ali sigurno, postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama. Zato su važni sastanci sa Amerikancima, Kinezima, zato nisam nesrećan zbog kritika koje dolaze: ''Vučić samo sa Arapima i Kinezima''. Vrlo je značajna ta diverzifikacija naših izvora rasta i izvora investicija", naveo je Vučić.

On je rekao i da se sreo i razgovarao sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, sa litvanskim i letonskim predsednicima, predsednikom Evropskog parlamenta.

"Uspeli smo da za kratko vreme vratimo Srbiju u svet, Srbija je poštovana i to smo mogli da vidimo na svakom mestu. Ja sam ovde da se borim za našu zemlju, nisam izabran da bi me neko tapšao po ramenu, govoreći da sam više ili manje Amerikanac ili Rus, ja sam Srbin", naglasio je Vučić i dodao da vlada veliko interesovanje ruskih medija za delegaciju Srbije, koji su mu postavljali pitanja da li Srbija može da zaustavi laži o borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Zanima me ko je ekonomski jači, a ne moćniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučic kaže da nije lako komentarisati listu najmoćnijih zemalja sveta koju je sačinila medijska kompanija US News and World Report, na kojoj se Srbija nalazi na 44. mestu od ukupno 80 zemalja, dodajući da su se oni oslanjali pre svega na vojnu komponentu, a ne na ekonomsku.

Prema njegovim rečima, više ga zanima ekonomski napredak zemlje, kao što su, navodi, stopa privrednog rasta i odnos nivoa javnog druga prema BDP, dodajući da je tim rezultatima "relativno zadovoljan".

"Moramo sve zemlje koje su ekonomski naprednije od nas da pristižemo većom brzinom", rekao je Vučić u Davosu odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan što se Srbija napredovala za osam mesta na listi najmoćnijih zemalja sveta.

Predsednik objašnjava da se prilikom sastavljanja te liste naglasak stavljao na vojnu komponentu, pa tek onda na politički i ekonomski značaj.

Medijska kompanija US News and World Report sačinila je listu najmoćnijih zemalja sveta, a prve tri najmoćnije zemlje su SAD, Rusija pa Kina.

Srbija je, na toj listi, zauzela 44. mesto, što je napredak za osam mesta od prošle godine.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva