:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 20, 2024   11:17

0

47

Vučić: Po pitanju Kosova i Srebrenice Srbija i SAD imaju različite stavove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obavezu, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanje i sebi i drugima, rekao je O'Brajan.

 

Predsednik Vučić je rekao da su na stolu veoma teške teme za Srbiju. Ističe da su, po pitanju Kosova i Metohije, Srbija i SAD u malo čemu saglasni.

“Rekao sam da mi znamo da smo mali, da je Amerika supersila, ali mi ćemo se onoliko koliko možemo suprotstaviti tom nasilju i nad srpskom državom i narodom i boriti se. Izgubili-izgubili, šta da radimo“, rekao je Vučić.

Saglasio se sa O‘Brajanom da je strahovito važno da Priština ispuni obavezu da formira ZSO.

“Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Lažu nas svi zajednio - i Priština i Evropljani. Možda nas niko i ne laže, ali posle 4.000 dana ništa nisu uradili za razliku od Srba koji su uradili sve iz Briselskog sporazuma, čak i određene stvari iz Ohridskog“, rekao je Vučić.

Ističe da je naprotiv Priština samo nametala nove stvari koje škode srpskom narodu.

“Kao što je ukidanje dinara, svakodnevno hapšenje Srba, prebijanje Srba“, rekao je Vučić ističući da na to ćute svi, uključujući Stejt department, NATO, EU.

Za to će, ističe, biti nagrađeni članstvom u Savetu Evrope.

Predsednik je rekao da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa celim KFOR-om.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da se SAD i Srbija ne slažu ni po tom pitanju.

"To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH, prebačeno je iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu UN, pokrenuto je na 29. godišnjicu i nije to upereno protiv Srba već onako. Mi Srbi to nismo tako razumeli i suprotstavićemo se u UN koliko možemo“, kaže Vučić.

Navodi da zna koji su stavovi SAD i da se nada da će neke mlađe generacije u Srbiji voditi bolju politiku – sa “manje jeda i razočaranja“ nego on.

“A ono što je moja obaveza i kada izgubimo u Savetu Evrope i kada formalno izgubimo u UN… kada se i to bude desilo, moraćemo da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije“, poručio je predsednik.

On je dodao da kada je ekonomija u pitanju zajedno sa SAD Srbija realizuje brojne projekte.

"Mi imamo velike ekonomske projekte. Američke kompanije nam grade autoputeve. Američke kompanije će graditi neke od najvećih hidroenergetskih objekata u našoj zemlji. Američke kompanije investiraju sve više u našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje pomeraju zemlju u napredak i koje mnogo znače.

Rekao je da ćemo morati da se borimo i za privredni rast, za bolji život naše dece u budućnosti i da idemo uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu.

"I nema šta, moraćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere, i na Zapadu, i na Istoku, da se ponosimo daljim svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna. Ja sam imao sastanke sa više američkih kompanija prethodnih 15 dana, ona napreduje i verujem da će u budućnosti biti još bolja", istakao je Vučić.

O'Brajan: Međunarodna zajednica će učiniti sve da Priština osnuje ZSO

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O'Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo", naveo je O'Brajan.

On je povodom rezolucije o Srebrenici rekao da je kao advokat bio deo prvog pravnog tima koji je istraživao ubistva u toj oblasti.

"Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sećam se i toga da je najteži deo istrage bio kada su nam vojska RS i zvaničnici Srpske garantovali bezbednost. I tada i sada moramo da se suočimo sa istinom. I sada je tema kako SAD i Srbija da budu partneri", rekao je O'Brajan.

Prema njеgovim rečima, Vučić je glavni zagovornik da Srbija ima dobre odnose sa SAD i EU.

Na pitanje o brzoj reakciji Stejt departmenta, NATO-a i drugih međunarodnih institucija na zadržavanje Albanaca od strane srpske policije i zašto izostaje reakcija na hapšenje Srba, na njihovo višemesečno zadržavanje i neretku upotrebu sile, O'Brajan je rekao da SAD kao predstavnici međunarodne zajednice treba da ispune svoja obećanja, a to znači da žele da vide da se prema ljudima u pritvoru dobro postupalo.

"I mi ćemo se postarati da to tako bude, ali šire govoreći, naglašavam da ono što se tiče našeg partnerstva sa Srbijom, znači da stvari koje nas dele stvaraju utisak da stvari ne izgledaju dobro, a mi se nalazimo u trenutku fantastičnih mogućnosti i kada je u pitanju ekonomija", naveo je O'Brajan.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva