:

:

TV Most

Foto: Aleksandar Dimitrijević Ras Srbija

clock

Oktobar 03, 2022   19:56

0

133

Vučić: Puna skladišta, a zamislite da nemamo gasovod....

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u  Budimpešti da je naše skladište u Mađarskoj napunjeno sa oko 380 miliona kubnih metara gasa, kao i da je puno skladište u Banatskom dvoru.
 

,,Zamolio sam da nas puste da ne punimo skladište u Mađarskoj do 500 miliona, zbog para, da bismo sačuvali deo novca, jer je taj gas skup. To nije onaj gas koji dobijamo od Rusije po 400 dolara”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima, posle sastanka sa premijerima Mađarske i Austrije Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom

Skladište u Banatskom dvoru je napunjeno sa 276 do 280 miliona kubnih metara gasa, zavisi od dana do dana, odnosno ono je do ,,čepa puno”. Računajte, 660 miliona kubnih metara gasa ima Srbija. Moći ćemo da povlačimo šest miliona maksimalno dnevno iz Mađarske i četiri miliona kubnih metara iz Banatskog dvora, što je 10 miliona dnevno. To nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju samo u tri zimska meseca, ali svakako to pokriva značajn deo, 70 odsto potrošnje, rekao je Vučić.

Zamislite da nismo uradili gasovod zbog kojeg nas kritikuju? Kako bismo preživeli zimu? A, sada možemo da preživimo. Da to nismo izgradili, mogli bismo da se uhvatimo za uši, pa da igramo i da gledamo kako nam propada industrija”, rekao je on. Ukazao je da je ključno pitanje da li će kompanije u Srbiji da izdrže ovu krizu, dodajući da ih zato država “drži” na niskoj ceni gasa i struje, kako bi preživeli na tržištu i kako ne bi ispali iz lanca snabdevanja.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva