:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2020   18:28

0

129

Vučić: Putin poštuje Srbiju, u to nema sumnje

Predsednik Srbije Aleksdnar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa Vladimirom Putinom u Moskvi, da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

 

"Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje", rekao je Vučih rekao je, na pitanje novinara da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Njemu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju Kosova i Metohije.

"Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan", rekao je Vučić.

Vučić: Veoma dobar razgovor s Putinom, dobio sam analize i sugestije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su imali veoma dobar razgovor o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o KiM i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, kao i da je od Putina dobio dobre analize i određene savete.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan tim razgovorom i da su politički odnosi veoma bliski između naše dve zemlje.

"Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina", dodao je on.

Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinsike razmene od sedam odsto.

"To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu", kazao je Vučić.

Kaže da je bilo reč i o radu RŽD na srpskim prugama i dodaje da Rusi to rade veoma kvalitetno.

Predsednik Srbje je rekao da je sa Putinom pričao i o o vojnotehnoičkoj saradnji dve zemllje, kao i oko izgradnje gasovoda i kada će da poteče prvi gas kroz Srbiju.

Putin zadovoljan razvojem saradnje sa Srbijom

Između Rusije i Srbije razvijaju se veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi, istakao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na početku sastanka sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.    
Čestitao je Vučiću na izbornoj pobedi i naglasio da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim sferama.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju, i podsetio da je prošle godine trgovinska razmena porasla za 22,6 odsto, a ove godine u prvom kvartalu je porasla za 7,7 procenata.

Istakao je da će Rusija nastaviti sa investicijama, te dodao da će se nastaviti i razvoj saradnje u svim drugim sferama uključujući bezbednosnoj, pre svega u odbrani protiv savremenih pretnji.

Kazao je da se saradnja nastavlja i u vojnoj oblasti, kulturi, obrazovanja i duhovnoj sferi. Putin je rekao da su se dve zemlje uspešno borile protiv korona virusa.

Teški razgovori u Vašingtonu, ali zato smo birani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u Vašingtonu imati teške razgovore, ali da narod ni ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima.

On je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekao da nikome neće biti prijatni ti razgovori, niti je prijatno da se sretne sa predstavnicima Prištine, ali da se na razgovore mora ići.

Upitan da li očekuje nove provokacije Prištine, kaže da ga to ne zanima i oni koji govore "neću ovo, neću ono", to rade ako imaju neki psihološki problem.

"Ako imate sigurnost u sebe, ne treba vam to", rekao je Vučić.

On je napomenuo i da se pričalo o tome da će na Vidovdan potpisati nezavisnost Kosova, ali da posle izbora i onoga što je najavio Ričard Grenel da će se razgovarati o ekonomskim temama, sada to više ne pominju, ali se niko posle toga nije ni izvinio.

Ponovio je i da je sa Putinom do sada imao 17 susreta i da je današnji bio jedan od najboljih.

Putin potvrdio dolazak u Srbiju u oktobru

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će doći u Srbiju u oktobru, preneo je posle sastanka u Moskvi predsednik Vučić.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, o Putinovom dolasku u Srbiju. On je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save", rekao je Vučić novinarima.

To će, kaže, biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je podsetio da će sutra, na Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kojoj će i sam prisustvovati, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

"Bićemo ponosni kada u Moskvi budu marširali momci sa srpskom zastavom", podvukao je Vučić.

On je podsetio da je srpski narod, srazmerno broju stanovnika, peti ili šesti najstradalniji narod na svetu.

"Time možemo da se ponosimo i ne dozvolimo falsifikovanje istorije", rekao je Vučić.

Predsednik je zaključio da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom.

"Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti. Zahvalan sam Putinu na dobrim rečima i toplom gostoprimstvu", rekao je Vučić i preneo da mu je Putin pred kamerama uputio otvorene čestitike za, kako je rekao, ubedljivu pobedu na izborima.

Putinu od Vučića na poklon ikona "Svemogućeg Isusa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ikonu "Svemogućeg Isusa" iz 19. veka.

Osim ikone, Vučić će Putinu pokloniti monografiju o poginulim vojnicima Crvene armije na teritoriji Jugoslavije.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksandar VučićVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva