:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 08, 2022   12:40

0

137

Vučić: Rukovodimo se svojim interesima i nikome ništa ne dugujemo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da pozicija Srbije po pitanju sankcija Rusiji ne ugrožava nacionalne i državne interese, štiti moralnu poziciju zemlje, međunarodno javno pravo i svoju politiku i poručio da će se naša država ponašati i rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima, ali i da nikome ništa ne duguje, te da će svoju poziciju zadržati dok šteta po Srbiju ne bude veća od svega drugog.

Vučić je u svom obraćanju naveo da će bez obzira na to šta mislimo o politici EU prema KiM, zbog koje, kaže, nije srećan, niti ćemo ikada biti srećni, zato što je za njih teritorijalni integritet Ukrajine svetinja, a teritorijalni integritet Srbije važi, ali bez Kosova, Srbija morati da nastavi da radi na brojnim reformama na EU putu.

“Moraćemo da radimo na mnogo reformi, u okviru vladavine prava, na brojnim infrastrukturnim projektima, na usklađivanju viznih režima, jer bi mnogima mogle da padnu na pamet različite vrste akcija protiv Srbije, a i fer je prema partnerima u Evropi… Ono što je za nas problem, a što nosi sve klastere i poglavlja, je situacija na KiM i usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije”, rekao je Vučić.

Dodao je da na dnevnom nivou, naša država razgovara o deklaracijama o usklađivanju sa spoljnom politikom EU, te da nekada postoje različiti stavovi, razgovori, ne uvek i nepodeljenja mišljenja, ali da nikada nije i neće izlaziti pred naciju bez u potpunosti jedinstvenog stava, jer bi to bilo loše za zemlju.

“Mislimo da smo svoju poziciju postavili dobro, ali se okolnosti menjaju. I dalje smatramo da nije fer da mnogi imaju odnos prema Srbiji kao da se ništa nije dogodilo 1999. Ili 2008. Godine i voleli bismo da razumeju našu poziciju jasnije i bolje, ali to neće biti slučaj”, ukazao je predsednik Srbije.

Zato je poručio da će se država ponašati i rukovoditi u skladu sa svojim interesima, kao i da nikome ništa nismo dužni.

“Jer, oni, kojima mi 213 dana nismo uveli sankcije, nama su uveli posle tri dana, a niko ih nije pritiskao. A, mi to ne radimo samo to zbog neke koristi, cene gasa, ili podrške u SB UN što je legitiman pristup. Ovo radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i poštovanja sebe, elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sankcije nama radile”, rekao je Vučić.

Zato, ističe, sebi dajemo za pravo da takvu poziciju zadržimo, a do kada ćemo je zadržati - do trenutka kada šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog, da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost.

“Da li imamo konsenzus oko toga - nemamo, jer i ja sam nešto oprezniji prema promeni politike ili dnevnom reagovanju. Možda će buduća vlada da donese drugačiju odluku, ali do sada nismo imali takvih odnosa”, rekao je Vučić.

Naveo je i da neće bežati od toga da kaže da je država promenila odluku, ako vidi da ne možemo dalje i više.

“U ovom trenutku mislim da ne ugrožavamo nacionanle i državne interese Srije, štiteći moralnu, časnu poziciju, međunarodno javno pravo i politiku koju Srbija zastupa”, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija neće biti izlovana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas onima koji kažu da Srbiji preti sudbina Belorusije, da Srbija neće biti izolovana.

“Srbija neće dozvoliti samoizolaciju i zato svakodnevno slušam i Anu Brnabić i Nikolu Selakovića i Marka Đurića i sve druge. Mi to sebi ne možemo da dopustimo i nećemo sebi da dopustimo i nismo blizu toga, tako da uvek ćemo preduzimati mere da bismo tako nešo sprečili”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

On je rekao da ova vlast za razliku od onih koji krikuju ima principe i smatra da je moral važan u politici.

“O kakvom moralu da vam govore oni koji su mene optuživali u martu i febraru da ću 3. aprila da uvedem sankcije Rusiji, a oni neće, a kad su se završili izbori, oni su 3. aprila potrčali u ambasade i govore kako treba uvesti sankcije Rusiji”, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićsankcijeRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva