:

:

TV Most

clock

April 19, 2021   23:21

0

180

Vučić: Srbi i Bošnjaci će živeti u miru zajedno

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da će, hteli to neki ili ne, Srbi i Bošnjaci živeti u miru jedni pored drugih.

U intervjuu za sarajevsku Fejs TV Vučić je bio prinuđen da odgovara na česte upadice Senada Hadžifejzovića, koje su izlazile iz forme intervjua.

Hadžifejzović je, naime, u nekoliko navrata insistirao na tvrdnji da Vučić ima veze sa non pejperom o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

"Vama najviše odgovara non pejper, jer ste osumnjičeni da ste autor ili koautor, ali i da niste to vama najviše odgovara", konstatovao je Hadžifejzović.

Vučić je još jednom, iako je tokom intervjua i inače više puta rekao, ponovio da poštuje integritet BiH više nego što, kako je kazao, "vi poštujete integritet Srbije".

"Direktno komadate Srbiju. Problem u BiH je što deo elite ne podnosi srpsko stanovništvo..." rekao je Vučić.

Na tvrdnju Hadžifejzovića da Vučić, kako je rekao, Srbiju i Srbe "uvaljuje u to", predsednik je odgovorio da u Deklaraciji SDA stoji da treba da se ukine Republika Srpska, da nestane Istočno Sarajevo.

Na upadicu Hadžifejzovića da je upravo to "odlična ideja", jer lično nije ni za entite, kantone i nacionalne podele, Vučić mu je odgovorio da su entiteti Ustavna kategorija.

"Kakve vi aršine imate, drago mi je da se vidi koliko ne poštujete Ustav sopstvene zemlje", rekao je Vučić i dodao da može da zaboravi non pejper ili i ne mora, ali će Srbi i Bošnjaci živeti u miru.

Predsednik je istakao da iz Sarajeva mogu da napišu i više od dve hiljade pisama i da ga psuju, ali:

"Mi (Srbi i Bošnjaci) ćemo da živimo u miru zato što hoćemo da živimo u miru i što ne vidim mogućnost da možemo da živimo jedni bez drugih...", rekao je predsednik.

Kada, kaže, sluša bošnjačke kafanske priče da bi Bošnjaci mogli da satru Srbe i kada sluša srpske kafanske priče, samo se kiselo osmehnete okrenete glavu i radite na očuvanju mira.

Na ponovljene upadice Hadžifejzovića, Vučić mu je rekao da nema strpljenja ni da ga sasluša do kraja, jer misli da će reći da su Bošnjaci najgori.

"Naša budućnost mora da bude zajednička takva da budemo najbliži jedni drugima. Ja nastupam fer i iskreno. Jedini je problem u tome što mnogim političarima ne odgovaraa da to poveruje, jer na čemu bi dobili glasove", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je iskreno za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Vučić je rekao da jeste.

"Jesam iskreno za EU jer sam racionalan i pragmatičn i neko ko gleda interes svoje zemlje. Moj posao je da građani Srbije žive bolje", rekao je Vučić i istakao da smatra da, ako se analizira i ako se po strani stavi to što nismo uradili što je trebalo i da smo bolji od Holandije i Nemačke, EU nas ne bi primila.

"Samo kažem da mi moramo da se udružujemo i ujedinjujemo...Ne intersuje me ni 'srpski svet' ni 'bošnjački svet'. Moja ideja je da otvorimo granice, da izgradimo puteve i da napravimo železnicu od Beograda do Sarajeva".

Zašto to ne radimo, upitao je Vučić i dodao:

"Mislite li da je Tito bio kreten kada je gradio prugu Šamac - Sarajevo, gde je tada bilo najviše Bošnjaka, ali i 34 posto Srba... To nije Jugoslavija, to je bržerastuća ekonomija".

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Bakirom Izetbegovićem, Vučić je rekao da su ti odnosi korektni, kao i da se sada retko čuju jer on više nije član Predsedništva BiH.

Vučić na savete Hadzifejzovića: Samo tražim poštovanje za Srbiju

Za mene je važno to što Srbija samo traži poštovanje, traži da ne bude unižena i ponižavana od Evrope, sveta i iz regiona, naglasio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da on želi da jedni duge razumemo i da ce dati sve od sebe da niko ne unižava ni Bošnjake ni druge narode.

On je tako uzvratio, u intervjuu za bosansku televiziju „Fejs“, na reči Senada Hadžifejzića da je on, Vučić, čovek jači od Slobodana Miloševića, koji ima vojsku, ekonomske projekte, apsolutnu moć, i koji pred sobom ima dva puta - da otkloni svaku priču o ratu, da delom dokaže da nema ništa od non pejpera, da zaustavi, kako je rekao, Dodike i Vuline.

Hadžifejzović je ovu tezu dalje elaborirao konstatacijom prilično nejasnom, da bi, kada bi(Vučić) završio ratove, doneo mir, išao putem ka Nobelovoj nagradi i istoriji, a da je drugi put - da krene stopama Miloševića i upiše se u galeriju ratnih zločinaca.

„Kao prvo prezirem ljude koji bi počinili zločine, pod dva ono što je veoma važno jeste da je mir najviši interes Srbije, pod tri Srbiju toliko volim, za nju živim i za nju se borim da mi ne pada napamet da njen interes ugrozim, a s druge strane ni drugih naroda“, poručio je Vučić ignorišući Hadžifejzovićeve neprimerene savete i aluzije.

Neslana šala Hadžifejzovića na račun srpskog gostoprimstva

Intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Senadom Hadžifejzovićem obeležila je i neslana šala voditelja o novičoku, nervnom agensu, kojim je, navodno otrovan i ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Naime, Vučić je tokom intervjua za bosansku Fejs TV, koji se odvija uživo u Predsedništvu Srbije, rekao da će nakon razgovora uslediti večera za goste iz BiH, ukoliko žele, na šta je voditelj rekao:

“Može, ali bez novičoka, onih otrova”.

Vučić je na to reagovao rečima da ga laži i uvrede na njegov račun ne pogađaju, ali da je voditelj doveo u pitanje njegovo gostoprimnstvo pominjanjem novičoka, i da ga je to zabolelo.

Na Hadžifejzovićev odgovor da je to bila šala, Vučić je rekao:

“Bez veze vam je šala. Ja to vama nikad ne bih uradio, niti bilo kom Bošnjaku, za koje znam da su veoma dobri domaćini”, rekao je Vučić.

Vučićevu reakciju izazvala je Hadžifejzović tvrdnja da je Republika Srpska stvorena na zločinu.

"To je loša poruka za RS i Srbe", konstatovao je predsednik.

Srpski narod, dodao je on, izrazio je svoju želju da ima svoj entitet u BiH. To je deo borbe za svoja prava i ništa više od toga. Ako govorite da je zasnovano na zločinu, pa što se čudite kako Srbi reaguju?“, poručio je Vučić.

On je upitao Hadžifejzovića da li želi da Srbima poruči da su su na zločinu stvorili svoj entitet i da treba da se odreknu onoga što su mirovnim sporazumom postigli.

Hadžifejzoviću je Vučić, uz konstataciju „siguran sam da Srbiji želite najbolje, vi ste naš sin“, poklonio fotografiju iz 1984. godine iz rudnika Štavalj, na kojoj je Hadžifejzović sa Nenadom Lj.Stefanovićem, aktuelnim šefu informativnog programa RTS.

Hadžifejzović se prisetio da je kao dopisnik Borbe i Večernjih Novosti bio sa Stefanovićem u rudniku, što je Stefanoviću bio prvi radni zadatak, a bili su sa, kako je kazao, legendarnim reporterom Pavlom Pavlovićem.

Hadžifejzović je rekao da se seća 9.marta 1991. godine, koji ga, kaže, “boli”, jer je tada Beograd prvi ustao da brani slobodu, zajedništvo, bratstvo, jedinstvo…, te da je ovo “prvi grad koji je pao”, te da se nada da će biti prvi koji će se “vratiti sebi”.

Vučić je na to reagovao porukom da Beograd nikada nije pao, već je nepokoren grad, nepokornog duha i istih takvih ljudi, što je upravo njegova najveća vrednost.

“Beograd i Sarajevo imaju mnogo toga zajedničkog i ponosan sam kada sam video Sarajlije da uživaju u Beogradu, nadam se da će Beograđani da uživaju u Sarajevu i Banjaluci, i obrnuto i želim što češće da dolaze u naš grad”, rekao je Vučić.

Na kraju intevjua, Hadžifejzović je Vučiću rekao da može da ga ne voli, ne ceni, optužuje za ratnu prošlost, “pucanje ili nepucanje”, ali da mora da mu zahvali za donaciju vakcina, jer je time verovatno spasio i život nekog Hrvata ili Bošnjaka.

Zato je predsedniku uručio poklon, bakarno-zlatni list hrasta, koji je napravila porodica Nasima Jabučara iz Sarajeva, koja se tradicionalno bavi kazandžijskim zanatom. Dodao je da su oni, kao i druge bošnjačke kazandžije, pravile slične predmete za crkve besplatno.

“To je zahvalnica muslimanske čaršije za vakcine”, rekao je Hadžifejzović.

“Beskrajno hvala i nadam se da ćemo kroz takve poklone umeti da pokažemo poštovanje jedni prema drugima”, zaključio je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićSenad HadžifejzovićBiHSrbijaBošnjaciSrbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva