:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2024   11:28

0

55

Vuletić: Pokret za narod i državu olakšao bi poziciju Srbije u pregovorima, razotkriće ko zagovara priznanje Kosova

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kosovo onlajn da bi Pokret za narod i državu, čije je formiranje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da napravi vododelnicu u Srbiji vezanu za Kosovo i Metohiju i da će pokazati jasnu razliku u odnosu na one koji su samo deklarativno za očuvanje državnog pravnog statusa Srbije.

On kaže da je jako dugo u Srbiji vidljivo da postoji jedna vrsta ne otvorene podele po pitanju šta i kako u vezi sa Kosovom u budućnosti.

„Vrlo su retki pojedinici koji pričaju otvoreno da treba priznati nezavisnost Kosova. Imali smo svojevremeno situaciju sa partijom Čedomira Jovanovića i oni su naravno izgubili podršku u javnosti i iz tog razloga niko to danas ne čini javno. Ali, sa druge strane mnogi se na ovaj ili onaj način zalažu za tu opciju i mislim da bi stvaranje takvog pokreta razotkrilo namere onih koji takvu vrstu politike zagovaraju. I mislim da je na kraju krajeva vreme da se to učini“, kaže Vuletić.

Kako dodaje, bilo bi idealno kada bi pokret činila većina političkih partija i uticajnih pojedinaca, ali i da nema sumnje da će tako i biti.

„Sa druge strane, i što je važnije, na međunarodnom planu bi se pokazalo da li, i u kojoj meri, i ko može u Srbiji na koga da računa kada je reč o pritiscima koji će biti sve intenzivniji tokom ove godine kada je reč o pitanju vezanom za nezavisnost Kosova. U tom smislu, ako se stvori blok koji bi bio dovoljno čvrst i u kom bi bile različite partije, ne samo one koje čine deo vlasti, jer ovo nije pitanje samo vlasti i opozicije već pitanje budućnosti Srbije, onda bi zapravo u velikoj meri bile umanjene šanse da se ti planovi sprovedu. Tako da ovde nije reč ni o čemu drugom nego pre svega o odnosu prema KiM“, kaže naš sagovornik.

Ukoliko bi pokret dobio šire razmere, Vuletić kaže da nema sumnje da bi to olakšao poziciju Srbije u pregovorima u Briselu.

„Na kraju krajeva, politike velikih sila se uvek svode na to na koji način da se napravi ili da se pronađe pukotina u entitetu sa kojim se pregovara i to bi sigurno otežalo šanse onima koji pokušavaju da relativno brzo Srbiju privole na, možemo slobodno reći, neku vrstu kapitulacije“, kaže Vuletić.

Borba oko Kosova, ukazuje, ne može da svede samo na pitanje šta je budućnost Kosova, jer svi znamo, dodaje, da čitava stvar najmanje bar od 1974. godine klizi u određenom pravcu.

„Ovde je reč o tome da država i narod pokažu svoju snagu i da se ne dopusti da se ta stvar reši bez ikakvog otpora i uz našu saglasnost“, zaključuje Vuletić.

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

KiMPokret za narod i državuVuletić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva