:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2022   15:52

0

125

Zaharova: Učinićemo sve da misija IAEA dođe u Zaporožje

Rusija će učiniti sve što je potrebno da stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova i osudila "pokušaje da se dolazak te misije opstuira".

Zaharova je ocenila da zvanični Kijev, "neumesne izjave koje jedna po jedna dolaze iz Evropske unije u pokušaju da se postignu imaginarni politički poeni", shvata kao "zeleno svetlo" da se stvore prepreke dolasku misije IAEA.

"Oštro osuđujemo pokušaje da se opstuira dolazak misije. U bliskoj saradnji sa IAEA i njenim vođstvom učinićemo sve što je potrebno da stručnjaci Agencije posete nuklearku i daju istinitu procenu destruktivnih akcije ukrajinske strane", navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je pozvala Vašington, Brisel i druge zapadne prestonice da obustave svoje "neodgovorne igre i intrige oko nuklearke Zaporožje" i da hitno zatraže od vlasti u Kijevu da obustave napade na nuklearku i obližnje teritorije, prenose ruske agencije.

RIA Novosti navodi da su ukrajinske trupe u subotu ponovo pucale na grad Energodar u Zaporoškoj oblasti i nuklearnu elektranu Zaporožje.

Nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruske vojske.

Izvor: T a n j u g

ZaharovaIAEAZaporožjeRusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva