:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2024   16:10

0

199

Zaporožac: Kosovska Mitrovica je mesto gde se može osetiti sva toplina i duh KiM

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac poručio je posetiocima Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, na štandu Kancelarije za KiM prilikom prezentacije turističkog pocentijala ove opštine, da je Kosovska Mitrovica jedina urbana sredina na teriotiriji KiM u kojoj žive Srbi.

,,To je mesto gde posetioci mogu da osete svu toplinu i duh KiM”, rekao je Zaporožac i istakao da, nažalost, potencijali njegovog grada nisu u potpunosti iskorišćeni zbog tenzija i pritisaka na severu KiM i aktuelnih dešavanja.

Međutim, kako je rekao, Sajam turizma je dobra prilika da se Kosovska Mitrovica predstavi u pravom svetlu.

"Ja bih rekao da je ovo prilika da Kosovsku Mitrovicu predstavimo na jedan pravi način, da pokažemo da imamo mnogo potencijala, da imamo mnogo manifestacija i događaja koje bi trebalo posetiti u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Zaporožac. 

On je istakao da, nažalost, zbog ovih turbulentnih vremena i svih pritisaka koje trpi srpski narod na KiM, nema mogućnosti se pokaže da je Kosovska Mitrovica grad potencijala, grad budućnosti, studenata, jedina urbana sredina koja je ostala Srbima koji žive na teritoriji Kosova

Prema njegovim rečima, grad nudi bogatu turističku ponudu u vidu kulturno-istoriskih znamenitosti, preko muzičkih manifestacija do gostoprimstva srpskog naroda.

"Naši glavni aduti su Džez i bluz festival, kulturno-istorijski spomenici, naš narod i naša duša - naše gostoprimstvo“, istakao je Zaporožac.

Zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije, prema njegovim rečima, Srbi sa KiM ovom prilikom imaju mogućnost da „pobegnu od svakodnevnice“ i predstave svoje gradove u pravom svetlu.

Primetio je da su ljudi veoma zainteresovani za štand Kancelarije za Kosovu i Metohiju, gde će danas  turističku ponudu predstaviti i opštine Zubin Potok, Orahovac i Štrpce.

Ocenio je da je poseta štandu Kancelarije za KiM odlična i da je to od izuzetnog značaja za Srbe koji žive na KiM kako bi prikazali svoje opštine u pravom svetlu a samim tim i turističke potencijale svog zavičaja.

"Ono što je jako bitno, napravili smo 3D film da posetioci stvarno mogu virtualno da budu u Kosovskoj Mitrovici, da se nađu na četiri lokacije u gradu i jednostavno osete taj duh i lepotu“, napomenuo je Zaporožac.

Prezentaciju potencijala grada na Ibru pesmom ,Moj grad" obojili su mališani Gradskog hora a Anđela Babincev kazivanjem stihova. Posetiocima je  prikazan i film o lepotama grada.

O istoriji grada govorio je istoričar Luka Jovanović.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMZaporožacSajam turizmaštand Kancelarije za KiMKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva