:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Mart 31, 2019   18:05

0

128

Zatvorena birališta na lokalnim izborima u Turskoj

U Turskoj su zatvorena birališta na lokalnim izborima, na kojima je pravo glasa imalo više od 57 miliona birača, prenosi AP.

Agencija podseća da ovi izbori predstavljaju ključni test za popularnost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja u vreme oštrog privrednog pada u zemlji.

Navodi se da su birani gradonačelnici 30 velikih gradova i 51 provincijske prestonice, kao i čelni ljudi 922 okruga u Turskoj i poslanici lokalnih skupština.

Na prethodnim lokalnim izborima održanim 2014. Erdoganova stranka osvojila je skoro 43 odsto glasova i zadržala vlast u Istanbulu i prestonici Ankari.

Na izborima za lokalnu vlast u najvećem turskom gradu Istanbulu ranije danas su glasala dvojica glavnih kandidata, prenosi AP i podseća na izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je i sam bio gradonačelnik ove metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobeda tu od ključne važnosti i da "ko god pobedi u Istanbulu, osvaja Tursku".

Mediji su zabeležili glasanje kandidata vladajuće stranke Binalija Jildirima, bivšeg Erdoganovog premijera i ministra saobraćaja i opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, koji je do sada bio na čelu jedne od istanbuskih opština.

AP podseća da mandat gradonačelnika Istanbula traje pet godina.

Erdogan je takođe glasao u ovom gradu u okviru lokalnih izbora koji po oceni AP predstavljaju ključni test za njegovu popularnost u vreme oštrog privrednog pada.

Navodi se da je Erdogan u obraćanju medijima prisutnim na glasačkom mestu izrazio žaljenje zbog smrti dve osobe u pokrajini Malatja na istoku Turske, koje su imale veze s izborima.

Temel Karamolaolu, vođa manje turske islamski orijentisane Partije sreće, izjavio je ranije danas da su ubijeni volonter i posmatrač izbora iz redova te stranke.

On je izjavio da je članove Partije sreće napao rođak kandidata iz turske vladajuće Partije pravde i razvoja, čiji je lider Erdogan.

Turska novinska agencija Anadolija izvestila je da je jedna osoba ubijena, a jedna povredjena u svađi između pristalica konkurentskih kandidata na lokalnim izborima. AP navodi da je Erdogan poručio da "ne bi bilo korektno da se od ovoga pravi ispitivanje ili presuđivanje između političkih stranaka".

Turski predsednik je lokalne izbore nazvao "ključnim osloncem demokratije" i dodao da bi uspeg njegove partije dodao "veliku moć" predsedničkoj administraciji

Izvor: Танјуг

Turskaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva