:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2022   15:52

0

161

Završeni 54. pesnički susreti “Lazar Vučković”: Dva dana pesničke emocije i žive reči

Završna manifestacija pesničkih susreta “Lazar Vučković” održana je danas u sali Mitrovačkog dvora.

Pesnički susreti se održavaju po 54. put, u čast pesnika i novinara “Jedinstva” Lazara Vučkovića.

Direktorica izdavačke kuće “Panorama – Jedinstvo” Rada Komazec pozdravila je učesnike i ostale posetioce susreta i istakla da je Laza Vučković svojom poezijom ostavio dubok trag u srpskoj književnosti i postao putokaz mladim pesnicima.

“Iskreno vam želim da uživate sa našim dragim pesnicima i u njihovim stihovima. Lazar Vučković nije sa nama već 56. godina ali je iza sebe ostavio vanvremensku poeziju, koja će dugo da traje. On je u svoj zemaljski krug ostavio značajno delo za savremenu i svetsku poeziju. Pojavio se kao pokretački dar i izmenio duh i estetiku srpske poezije na Kosovu i Metohiji i postao putokaz mladim pesnicima. Na požutelim stranicama našeg Jedinstva, mogu se naći predivne reportaže, koje je Lazar pisao o svom rodnom zavičaju” navodi Komazec.

Komazec je dodala da njegova suptilna filozofija i slojevitost čini da pesme budu trajne i izrazila nadu da će se pesnički susreti održavati još dugo godina.

“Pesnički susreti “Lazar Vučković” u svom trajanju više od pola veka, upamtili su mnogo toga, od zvezdanih visina do teškoća, a sami znate da je mnogo više bilo ovog drugog. Susreti imaju poseban šarm i emociju, ne samo živu pesničku reč već i našu živu emociju da dođemo i uživamo u nečemu što traje, što je jedinstveno i ima tradiciju” rekla je direktorka Jedinstva.

Milan Mihajlović direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” je poželeo dobrodošlicu svim pesnicima i poručio da je Kosovska Mitrovica grad kulture, pesnika i raznih umetnika.

“Zato je moja želja, kao i predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, da se tako nešto dešava i u kontinuitetu, iz godine u godinu. Naravno u Kosovskoj Mitrovici postoje kulturna dešavanja, a naši gosti su već bili i u Zvečanu i u našem gradu i širom Kosova i Metohije, ali kada dođe taj dan on vuče uvek nešto više, jer znamo ko je i kako je stradao veliki Lazar Vučković” rekao je Mihajlović.

Završnu manifestaciju su zvanično otvorili učenici mitrovačke Gimnazije Anjuška Zaporožac i Matija Vesković, koji su kazivali stihove Lazara Vučkovića.

U programu su, osim gostiju, učestvovali i zavičajni pesnici iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Nagrada za najbolju poeziju “Lazar Vučković” ove godine uručena je pesniku Vidaku Maslovariću. Maslovarić se zahvalio svim kolegama i ljubiteljima pisane reči.

“Sinoć sam u Gračanici, naravno lepim povodom, bio u prilici da kažem prisutnima da svaki dolazak na ovaj naš prostor doživljavam kao povratak među svoje. Zašto povratak, pa zato što sam jednim delom vezan za ovaj prostor, majka mi je Peći, a tamo su i grobovi mojih. Uvek me prati neka emocija, koja izvan kruga uobičajenog” rekao je Maslovarić, koji je u nastavku kazivao stihove iz knjige “Nevidljivi izumitelji budućnosti”.

Manifestaciju je stihovima zvanično zatvorio direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, pesnik i domaćin ovih susreta Milan Mihajlović.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” su u organizaciji “Panorame – Jedinstvo” ove godine održani po 54. put na više lokacija na prostoru Kosova i Metohije, u Prizrenu, Gračanici, Prilužju i Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: TV Most

KiMPesnički susreti Lazar Vučković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva