:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Septembar 19, 2021   20:40

0

149

Završeni izbori za Dumu, Jedinstvena Rusija u ubedljivoj prednosti 

Predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova objavila je da je glasanje na izborima za Državnu dumu završeno i da je počelo brojanje glasova. Prema obrađenih 10,01 odsto glasačkih listića, partija Jedinstvena Rusija dobila je 38,85 odsto glasova.

Komunistička partija Rusije dobila je 25,17 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija – 9,6 odsto, a stranka Novi ljudi – 7,9 odsto.

Građani Rusije mogli su da biraju između 14 partija, i to: Komunistička partija Ruske Federacije, Zeleni, Liberalno-demokratska partija, Novi ljudi, Jedinstvena Rusija, Pravedna Rusija – Za Pravdu, Jabuka, Partija rasta, Ruska partija slobode i pravde, Komunisti Rusije, Građanska platforma, Zelena alternativa, Otadžbina i Partija penzionera.

Širom Rusije 17. septembra počeli su izbori za poslanike Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata, kao i lidere devet regiona. Glasanje je završeno večeras.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se prema mešovitom principu – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Prema podacima CIK, pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu.

Izvor: Sputnik.rs

RusijaizboriCIKJedinstvena Rusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva