:

:

TV Most

Foto: Kosovo onalajn

clock

April 17, 2024   17:45

0

22

Završeno suđenje Šalji, presuda će biti naknadno saopštena

Suđenje bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999, završeno je pred Specijalizovanim većima u Hagu.Kada će presuda Šalji biti izrečena, veće će saopštiti naknadno, kazala je sudija Folja iz Holandije.

Šalja (61) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, izmedju 17. maja i 5. juna 1999.

U završnoj reči, tužioci su u ponedeljak zatražili da Šalja bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.Oštru kaznu, juče je zatražio i zastupnik žrtava.

Zastupnici odbrane, s druge strane, jutros su predložili sudijama da oslobode Šalju, tvrdeći da tužioci, tokom sudjenja, nisu dokazali njegovu krivicu.

Danas popodne zastupnik žrtava Sajmon Loz izložio je argumente o visini obeštećenja za osam žrtava koje su učestvovale u postupku, u slučaju da Šalja bude osuđen.Loz je iznos obeštećenja predložio sudijama u pisanom podnesku, ali tu sumu nije obelodanio u sudnici.

Šaljina odbrana je taj iznos odštete ocenila kao ,,preteran i neproporcionalan".

Na kraju zasedanja, sudijama se obratio i optuženi Šalja, ali je njegovo izlaganje, po nalogu sudskog veća, ostalo nedostupno  javnosti, odnosno ,,redigovano", verovatno zbog zaštite podataka o svedocima.  

Predsedavajuća raspravnog veća Mapi Felt Folja zatim je proces proglasila zaključenim.

U veću koje će izreći presudu Šalji su, pored sudije Folje, sudije Roland Dekers, takodje iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Krivična dela za koja je Šalja optužen kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Šalja je optužen da je lično učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, okrutnom postupanju i mučenju pritvorenika ,,najmanje 18 pritvorenika", Albanaca koje je OVK proglasila za ,,kolaborante" sa srpskim vlastima.Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužioci tvrde da je ,,Šalja bio deo grupe koja je počinila ubistvo tako što je pritvorenika prebila i pucala mu u nogu, a onda ga ostavila da nasmrt iskrvari".

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih ,,smešnim".

Tužioci i branioci su pred sudije izveli po 10 svedoka, a iskaz su dale i dve od osam žrtava koje učestvuju u procesu.

Većina svedoka optužbe, na albanskom jeziku, potvrdila je da su oni ili njihovi najbliži bili pritvoreni i zlostavljani u Kukešu, a neki su kao počinioca identifikovali Šalju.

Kako je, na početku suđenja, rekao tadašnji tužilac Aleks Vajting, ,,oni su bili na meti (Šaljine grupe) zbog svoje pretpostavljene povezanosti sa Srbima. Smatrali su ih špijunima i kolaborantima...i podvrgli teškom i ponovljenom zlostavljanju i mučenju".

Svi pritvorenici, po tužiocima, bili su ,,civili koji nisu učestvovali u neprijateljstvima".

Jedan od svedoka spomenuo je i da su u bazi OVK u Kukešu, s proleća 1999., bili zatočeni i zlostavljani i Srbi, iako se oni ne pominju u optužnici protiv Šalje.

Svedok je na skici pritvora, koju je sačinio, obeležio i sobu ,,u kojoj su bili držani Srbi".Izjavio je, potom, da je iz te sobe čuo ,,pritvorenike kako vrište" i da je verovao da su bili ,,zlostavljani".

Specijalizovana veća Kosova osnovana su za procesuiranje zločina u vezi sa optužbom da je OVK u Albaniji ilegalno trgovala organima zarobljenih Srba koju je u svom izveštaju 2011. naveo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Svedoci odbrane tvrdili su da su bili u fabrici metala u Kukešu, ali da Šalju nikada tamo nisu videli.

Branilac Žan-Luj Žilisen tvrdio je da da Šalja ,,nije zločinac", već ,,borac za slobodu protiv agresije" srpskih snaga na Kosovu.

Po Žilisenu, ,,Šalja nikada nije napao civile, ni Srbe samo zato što su Srbi...On nije zločinac...Branio je sebe i svoje rodjake".

U optužnici se kao Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, inače, navode oficiri OVK Sabit Geci i Đemšit Krasnići, koji su za zločine u Kukešu ranije bili osudjeni pred sudovima na Kosovu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

Tužioci tvrde da je Šalja sa saučesnicima, u maju i junu 1999., nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenici su bili ,,pod nehumanim uslovima", bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su, kako piše u optužnici, ,,napadali pritvorenike fizički - prebijanjem raznim predmetima - i psihološki - pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja".

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede ,,palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima".

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila 2021., Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva