:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 09, 2023   10:41

0

86

Zelenski: Ne smemo dozvoliti neprijatelju da preuzme inicijativu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da i dalje pružaju otpor, pred očekivane ruske napade na civilnu infrastrukturu ove zime.

"Uloga naše države sada, koliko god bila teška, jeste da ne izgubi snagu i ne dozvoli neprijatelju da preuzme inicijativu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Prošle zime, između oktobra 2022. i februara 2023, ruske snage su pokušale da unište ukrajinsku energetsku mrežu masivnim udarima koji su doveli do čestih nestanka struje i nedostatka grejanja širom zemlje.

Zelenski je zahvalio i vojnicima i komandantima na "otpornosti i hrabrosti" jer se približavaju najhladniji meseci zime. 

Izjave su usledile nakon prethodnog sastanka sa glavnokomandujućim oružanih snaga Valerijem Zalužnijem i komandantima iz različitih sektora, prenosi Kijev independent.

Ove zime, zvaničnici predviđaju da će se zemlja ponovo suočiti sa istim izazovima kao prošle godine.

U oktobru je predsednik Zelenski upozorio da će Rusija verovatno pokušati da uništi energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Bela kuća: Ako ne podržimo Ukrajinu, cena će biti još veća

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da, ukoliko SAD ne podrže Ukrajinu u borbi protiv Rusije, to bi nanelo veliku štetu američkim ekonomskim i bezbednosnim interesima.

"Ako (ruski predsednik Vladimir) Putin dobije Ukrajinu, staje na prag NATO-a. I kao što sam rekao pre neki dan, ako mislite da je cena podrške Ukrajini sada visoka, razmislite o tome koliko će to biti ne samo u novcu, već i u američkoj krvi ako moramo početi da delujemo u skladu sa našim obavezama iz člana pet", rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je rekao da je politička kontroverza oko pomoći Ukrajini „veliki poklon Vladimiru Putinu“, saopštio je Stejt department.

"On je računao na takav razvoj događaja još od početka ovog rata. Ako vam je stalo do naše nacionalne bezbednosti, trebalo bi da viditePutina kakav jeste, trebalo bi da vidite Rusiju onakvu kakva jeste i shvatite da pomažete Ukrajini... pomažete da oni pobede u ovom ratu je u velikoj meri u interesu naše nacionalne bezbednosti i interesa nacionalne bezbednosti svih naših saveznika u Evropi", rekao je Kirbi.

Član pet Severnoatlantskog ugovora zahteva od država članica da oružane napade na bilo koju državu članicu smatraju napadima na celu Alijansu i da pruže hitnu vojnu pomoć.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinaRusijaSADNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva