:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 28, 2023   18:55

0

92

Zelenski pomerio obeležavanje Božića

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kao bi se u dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru.

 

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kao bi se u dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru.

Zakon koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski naglašava produbljivanje raskola između crkava u Kijevu i Moskvi.

"Nemilosrdna i uspešna borba za identitet doprinosi želji svakog Ukrajinca da živi svoj život sa svojim tradicijama i praznicima“, navodi se u obrazloženju zakona na sajtu parlamenta.

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independent.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Do nedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara - istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Izvor: RTS

UkrajinaBožićVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva