:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2024   19:31

0

59

Zelenski: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror

Svi u svetu vide da Rusija neće stati jer Moskva želi i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i upozorio da svet mora da se brani, a ruski predsednik Vladimir Putin mora da izgubi.

"Vredi zapamtiti: globalna stabilnost počiva samo na hrabrosti i posvećenosti ukrajinskih vojnika, celog našeg naroda. Ukrajinska imena se čuju na frontovima, ali svi razumeju i vide da su Putinove namere znatno šire. Niko neće voleti svet u kome teror pobeđuje i zato Putin mora da izgubi", rekao je Zelenski u večerašnjoj video poruci.

On je dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava i razumevanje lidera, prenosi Ukrinform.

"Svi vide da Rusija neće stati. Tamo, u Moskvi, žele i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije. Svi mi u Evropi treba da budemo jasno svesni toga. Ako padne sloboda jednog čoveka, sloboda svih ostalih neće opstati. Takva je realnost. Moramo da se branimo. Moramo postići naše zajedničke ciljeve", poručio je Zelenski.

Putin je danas, tokom obraćanja pred Federalnom skupštinom, istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale i da ruske snage na svim pravcima ''samouvereno nareduju i oslobađaju teritorije''.

Putin je takođe rekao da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti.

Zelenski je podsetio da se tokom samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" koji je u sredu održan u Tirani sastao sa predstavnicima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije i Bosne i Hercegovine i da je dogovoreno da će sve zemlje jugoistočne Evrope učestvovati na Globalnom mirovnom samitu.

Reč je o prvom samitu o formuli mira na nivou lidera, koji je planiran da se održi u Švajcarskoj. 

"Moramo da obezbedimo što šire učešće međunarodne zajednice u rešavanju globalnih pitanja – upravo to je pitanje vraćanja pune snage međunarodnog prava i sprečavanja agresije", zaključio je Zelenski.

Napomenuo je i da bi Ukrajina već na proleće mogla da napravi prve korake u pregovorima na putu ka EU.  

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

PutinZelenskiUkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva