:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2023   17:00

0

141

Ženski inkluzivni centar pomaže žrtvama porodičnog nasilja svih nacionalnosti

Širom planete u toku je akcija „16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja“. Na Kosovu je u prvih 11 meseci zabeleženo više od dve hiljade slučajeva porodičnog nasilja, a u 90 odsto slučajeva žrtve su bile žene i devojke. Spas za žrtve pružaju sigurne ženske kuće, među kojima je i jedna u Kosovskom Pomoravlju.

Prihvatlište za žrtve porodičnog nasilja ili „sigurna ženska kuća“ u Kosovskom Pomoravlju osnovano je pre tri godine i poseduje licencu za svoj rad. Ženski inkluzivni centar, organizacija koja vodi prihvatilište, pruža žrtvama nasilja specijalizovane usluge. Pored toga što korisnice imaju bezbednost i siguran smeštaj, hranu, higijenu, zdravstenu zaštitu i garderobu, dobijaju i stručne savete od sociološkinje, psihološkinje i pravnice, kaže za Puls savetnica u Ženskom inkluzivnom centru Nevenka Rikalo.

Od osnivanja u 2023.godini do danas kroz ovaj centar je prošlo 140 osoba, među kojima nisu samo žene, nego i deca. Samo za prvih 11 meseci ove godine bilo je 19 žena i 20-oro dece različitih nacionalnosti.

Stepen nasilja u porodici se iz godine u godinu povećava, upozoravaju iz Ženskog inkluzivnog centra. Dok je u 2023.godini na Kosovu do sada registrovano više od dve hiljade slučajeva, u regionu Gnjilana prijavljeno je 653, ali je stvarni broj daleko veći, jer se ne privljuje sve iz različitih objektivnih i subjektivnih razloga.

Izvor: RTV Puls; Foto: RTV Puls

KiMKosovsko PomoravljeNevenka RikaloŽenski inkluzivni centar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva