:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2021   15:06

0

137

Ženskom preduzetništvu potrebna dodatna podrška

Veliki je značaj ženskog preduzetništva u Srbiji, ambijent za afirmaciju ideja žena koje ulaze u preduzetništvo trebalo bi da unapredi država, a uspešne preduzetnice bi trebalo da pomognu koje imaju biznis ideje a na početku su puta, poručeno je danas sa sastanka sekcije ženskih preduzetnica PKS održane povodom Međunarodnog dana preduzetnica.

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović podsetila je da je ove godine po prvi put bila posebna linija podrške za žene preduzetnice gde su bespovratna sredstva bila i do 40 posto te da je to izazvalo veliko interesovanja.

Dodala je da Ministarstvo sa UNWOMEN-om radi veliko istraživanje o ženama preduzetnicama koje će dati sveže i nove podatke i tako omogućiti da se efikasnije podrži ovaj sektor.

Podsetila je da je poslednje takvo istraživanje bilo pre 10 godina te da se i dalje koriste ti podaci.

Preduzetnice je informisala i da Agencija za privredne registre uvesti novi sistem rada koji će pomoći da se posebno prate parametri ženskog preduzetništva.

Ona je pozvala preduzetnice da se aktivno uključe u aktuelnu izradu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća kako ona bila dodatno omogućila razvoj te vrste preduzetništva.

Savetnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović ukazala je na složen položaj žena i podsetila je da su stereotipi o ženama preduzetnicima u Srbiji i dalje prisutni.

Podsetila je da je taj organ pokrenuo inicijativu koja bi trebala i porodiljama preduzetnicama koje imaju svoje radnje ravnopravan tretman tokom tog odsustva sa ženama koje rade kod poslodavca.

Ona se založila da uspešne žene preduzetnice aktivno svojim primerom i aktivnostima deluju da na razbijanje stereotipa da žene nisu sposobne da budu preduzetnice.

Direktorka sekcije žena preduzetnica Privredne komore Srbije Branislava Simanić ukazala je na značaj dalje ditalizacije poslovanja.

Ona je navela da će PKS nastaviti razvoj neophodne besplatne edukacija za žene preduzetnice, kao i da je jedan od ciljeva rad na inovacijama bez kojih u savremenom svetu nema održivog biznisa.

Dodala je da je u ženskom preduzetništvu problem i nedostatak kapitala, kako za započinjanje tako i za unapređenje biznisa, na čemu će PKS raditi.

Princeza i preduzetnica Ljubica Karađorđević koja iz srca Šumadije sada radi kao preduzetnica a počela je kao frilenser naglasila je značaj podrške koje uspešne preduezetnice treba da pruže ženama koje imaju biznis ideju kako bi je i realizovale.

Kako je navela žensko preduzetništvo je dugo ovde posmatramo kao posao iz nužde ali se to uz uspešne preduzetnice menja.

Ona je istakla da šansu za žensko preduzetništvo vidi i u digitalizaciji, a napomenula da institucionalnu i podršku kroz regulativu država treba da pruži.

Radni deo sastanka Sekcije bio je posvećen dogovorima oko odlaska žena preduzetnica tokom januara na Svetsku izložbu u Dubai što će država podržati besplatnim avionskim kartama.

Izvor: Танјуг

PKSžensko preduzetništvoMeđunarodni dan preduzetnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva