:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2022   15:45

0

207

Zijade: Porodice žrtava imaju pravo na istinu

Povodom Međunarodnog dana nestalih specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šef UNMIK diplomata iz Libana Karolina Zijade izjavila je da UN saosećaju sa porodicama nestalih osoba.

 

Ona je istakla da je pravo na istinu i informacije osnovno ljudsko pravo, čije ostvarivanje ne sme da bude politizovano.

U saopštenju UNMIK naglašava se posvećenost naporima da se rasvetli sudbina svake od osoba koje se još vode kao nestale na Kosovu.

Zijade je pozvala na nastavak saradnje u okviru radne grupe Beograda i Prištine za nestala lica na Kosovu kojom predsedava Međunarodni Komitet Crvenog krsta i istakla da će to i u buduće biti centralni mehanizam koji je od uspostavljanja 2004. godine omogućio rešavanje značajnog broja slučajeva.

"UNMIK nastavlja da se zalaže da porodica nestalih ostvare svoje pravo da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima. Saradnja između Prištine i Beograda je ključna za napredak u rešavanju pitanja nestalih lica, kao i za podsticanje pomirenja i izgradnje poverenja između svih zajednica na Kosovu", poručila je Karolina Zijade.

Povodom Međunarodnog dana nestalih oglasila se i misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu ističući da je "uz porodice 1.621 nestale osobe na Kosovu, žrtve okrutnih zločina", koje imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, prenosi Kljan Kosova.

"Od početka mandata do danas Euleks je neumorno radio na pronalaženju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih osoba njihovim porodicama", navodi se u saopštenju i ističe da je rasvetljavanje sudbine nestalih osoba tekući zadatak.

Od 2009. godine, misija je sprovela ukupno 692 terenske operacije na lociranju nestalih osoba, uključujući 188 ekshumacija.

Identifikovani su ostaci 480 osoba, uključujući 332 nestale osobe, a od avgusta 2021. do avgusta 2022. godine, stručnjaci Euleksa učestvovali su u 21 operaciji na terenu, uključujući devet ekshumacija, što je rezultiralo identifikacijom tri nestale osobe.

Eksperti Euleksa trenutno rade sa prištinskim vlastima na pregledu svih ljudskih ostataka koji se čuvaju u prištinskoj mrtvačnici, navodi se u saopštenju.

Da bi otežali potragu za nestalim osobama i sakrili dokaze, počinioci zločina, sakrivali su tela u male tajne grobnice ili čak na groblja, podseća u saopštenju Euleks.

Izvor: T a n j u g

Karolina ZijadeUNMIKUN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva