:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2024   12:50

0

48

Žiofre: Srbija na dobrom putu da postane prosperitetna i moderna ekonomija

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, izjavio je  da je Srbija na dobrom putu da postane prosperitetna i moderna ekonomija, i da to nije pitanje sreće već rezultat mudre politike i ozbiljnih reformi koje su sprovedene u zemlji.

On je na predstavljanju nove publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Sive Knjiga 16", koja  sadrži 19 novih i 81 ažuriranih i unapređenih preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji 2024, kazao da je Srbiji potrebna i pomoć EU kako bi se još više poboljšao kvalitet života.

  "Snažne makroekonomske i fiskalne osnove su omogućile Srbiji da prebrodi neke veoma ozbiljne izazove do sada. Postojala je akcija, politička volja i vizija i to je dovelo do značajnog napredka u proteklih nekoliko godina", rekao je on.

Žiofre je kazao da je u Srbiji značajan napredak ostvaren u oblastima javne i e-uprava, ali i da se sve više pažnje posvećuje  i ulaganjima u obnovljive izvore energije, a dosta je učinjeno i na reformi javnih preduzeća koja kako je naglasio doživljavaju "novi zamah". 

"Srbija očigledno ima sada bolje položaj nego što je to bilo pre nekoliko godina", rekao je on.

Žiofre je naglasio i da privreda Srbije trenutno iznosi 44 odsto proseka EU i da uz prave reforme , vrlo brzo taj procenat može biti i veći.

"U stvari verujemo da se ekonomija može više nego udvostručiti u narednoj deceniji. Slika je jasna, potreban je brži rast i brže spajanje sa EU. To nije pitanje sreće, već je pitanje identifikacije pravih reformi i pitanje akcije političke volje i vizije", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je dodao da je zato predložen i novi plan za Zapadni Balkan čiji je cilj   da pomogne vladama da podstaknu socijalno-ekonomsko spajanje, da osnaže potencijal rasta i da udvostruče ekonomiju čitavog regiona tokom naredne decenije. 

"Sveobuhvatna reformska agenda usmerena je na ključne strukture reforme, otključavanje značajna sredstva, odnosno šest milijardi evra za ceo region, koristeći sredstva koja su već obezbeđena. To će zajedno dovesti do jednog intenziteta pomoći EU, koji je na nivou država članica EU koje koriste svoje fondove", rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, reformska agenda je osmišljena da podstakne i ubrza reforme, da se stvori politička volja i da se konačno reše dugogodišnje prepreke rasta.

On je dodao i da se detalji reformske agende razvijaju i da se vode razgovori sa predstavnicima Srbije o tome, ali da su prioriteti do 2027. sve je unapređenje poslovnog okruženja, razvoju privatnog sektora i da se realizuje zelena i digitalau tranzicija.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ŽiofreNALEDSrbijaekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva