:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2018   15:36

0

253

Stoltenberg Makedoncima: ÄŒekamo vas u NATO


„Sada je vreme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo gradjani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. ÄŒekamo vas!“, rekao je Stoltenberg.



Istakao je da istorijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rešavanje spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u medjunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.



„ÄŒlanstvo u NATO će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi kada ste deo najuspešnije svetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama“, rekao je Stoltenberg.



Gradjani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predvidjena promena od „Makedonija“ u „Severna Makedonija“, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.



Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u „Severna Makedonija“, uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva