Vesti
Drugi dan NATO samita, bura iza zatvorenih vrata

13:19, 12.07.2018

|

Izvor: Tanjug

Ton kojim je američki predsednik Donald Tramp juče razgovarao sa saveznicima nije se promenio ni drugog dana samita NATO-a u Briselu. Naprotiv, Tramp je ponovo napao svoje saveznike zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse, javlja "Rojters". Angela Merkel tvrdi da su tokom sastanka sve članice potvrdile svoju posvećenost Alijansi.
Foto: Tanjug

Tramp je tokom zatvorene sednice drugog dana samita NATO-a povisio ton, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.


Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.


 


U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju", preneo je neimenovani izvor.


 


Tramp je ponovio svoju poziciju da članice NATO moraju da ispune obavezu i da izdvoje dva odsto svog BDP-a na odbranu. 


 


Američki predsednik je uoči današnjeg sastanka, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na "Tviteru".


 


Kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima posle sastanka da su na samitu sve članice iskazale potpunu posvećenost Alijansi.


 


Potvrdila je da je Donald Tramp ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodele tereta među zemljama članicama i da su svi stavili do znanja da su "na tom putu".


 


"Ovaj samit je bio veoma intenzivan", prokomentarisala je Nemačka kancelarka.


 


Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je novinarima da Tramp nijednog trenutka nije zapretio da će SAD napustiti NATO.


 


Upitana da li je nešto što je Tramp rekao moglo biti protumačeno kao nagoveštaj istupanja iz Alijanse, Gribauskajte je odgovorila: "Ne bih to tako protumačila".

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design