:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

169

Papa u Egiptu: Hrišćani i muslimani na istoj strani

"Egipat je pozvan da osudi i uništi sve nasilje i terorizam. Egipat, tokom građenja mira i istovremene borbe protiv terorizma, pozvan je da dokaže da religija pripada Bogu, a država svima", rekao je papa Franja.

Dvodnevna poseta pape Franje Egiptu ima za cilj da pruži podršku borbi Egipta protiv islamskih militanata, koji već godinama ugrožavaju bezbednost u toj zemlji, pokazujući da su hrišćani i muslimani u toj zemlji na istoj strani kada je u pitanju borba protiv terorizma.

El Sisi je istakao da se oni koji se u ime religije bave terorizmom ne mogu nazvati muslimanima, jer "pravi Islam ne zahteva ubijanje nevinih".

Franja je pohvalio egipatskog predsednika za uložene napore u borbi protiv ekstremizma, rekavši da ta zemlja ima posebnu ulogu u stvaranju regionalnog mira i "uništavanju svog nasilja i terorizma".

Papa Franja se susreo i s vodećim imamima Egipta i obišao 1.000 godina star univerzitet El Azhar. Tokom svog prvog dana u Egiptu, on se susreo i s poglavarom koptske pravoslavne crkve patrijarhom Tavadrosom Drugim, s kojim je postigao dogovor da vernici koji pređu iz jedne u drugu crkvu neće morati da budu ponovo kršteni.

Nakon sastanka u Koptskoj patrijaršiji u Kairu dvojica poglavara potpisala su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će nastaviti da rade na prevazilaženju razlika i izrazili zadovoljstvo do sada postignutim.

Papa Franja i Tavrados Drugi služili su versku službu u crkvi Svetog Marka za 30 osoba koje su poginule u decembarskom samoubilačkom bombaškom napadu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva