:

:

TV Most

clock

April 12, 2024   17:55

0

41

Albanijan post: Vlada u Prištini šalje Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu do 10. maja

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, nakon podrške koju će dobiti 16. aprila, kada će Generalna skupština Saveta Evrope pozitivno glasati za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, preneo je Albanijan post, pozivajući se na međunarodne izvore.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanijan posta, taj korak će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije, ili, kako je to procedura, da ga pozove u članstvo.

Vlada Kosova je pristala na ovaj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u Izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da "Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Taj "suštinski" i "opipljivi" korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

"Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, onda se nastavljaju procedure za članstvo u Savetu Evrope i u međuvremenu se čeka odluka suda o Nacrtu ZSO. Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke Ustavnog suda, ali – podsećanja radi – kako stoji u odluci iz 2015. godine ’Udruženje se mora osnovati“, ali ostaje da se razume u kom obliku će ono biti", konstatuje Albanijan post.

Izvor: Kosovo online

ZSOKosovoSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva