:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2020   15:01

0

84

Anđelković: Veće angažovanje Trampa može da otkoči pregovarački proces Beograda i Prištine

Najava ponovnog uvođenja avionskog saobraćaja na relaciji Beograd-Priština pored toga što je sa ekonomskog stanovišta dobar aranžaman, u političkom smislu je pozitivan korak koji ukazuje da se verovatno radi i na ukidanju taksi, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

“Na Kosovu su postojali otpori da se nešto tako uradi. Nije lako ni srpskoj javnosti do kraja celu stvar objasniti, s obzirom na takse koje i dalje postoje, ali mislim da će tako nešto početi da se realizuje po ukidanju taksi, kao što je to najavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Ovo je dobar korak koji ukazuje da se verovatno radi na ukidanju taksi, ali moći ćemo da kažemo da je stvar zaživala tek kad se to desi”, rekao je Anđelković.

Kada je u pitanju veća angažovanost SAD na ovom pitanju, on smatra da je to dobro za Srbiju.

“Amerika je dubinski podeljena zemlja. Amerika po prvi put podseća na nas. Mi smo često imali u sistemu razne glasove i paralize sistema. Sad Amerika ima ozbiljne nesuglasice između ‘duboke države’ i vrha administracije koju oličava Bela kuća. S tim što se sad Bela kuća više angažuje oko kosovskog pitanja, da pokaže da ona može da odglavi procese, koje ‘duboka država’ nije mogla, odnosno koje je svojom politikom u velikoj meri i stvorila. Za Srbiju je to dobro jer od starog pristupa i stare administracije ništa dobro nismo dočekali, a veće angažovanje Trampa može taj proces da otkoči”, smatra Anđelković.

Prema njegovom mišljenju jasno je da oko Kosova neće biti većih pomaka i dogovora ako se ne uvaži makar i minimum srpskih interesa.

“Do sad se uvek polazilo od toga da sve Srbi treba da izgube. Ako Tramp želi rezultate, a očito želi, onda će sigurno poći od izbalansiranog pristupa “, smatra  on.

Prema njegovim rečima, sa ekonomskog stanovišta ovo je dobar aranžaman.

“Za Kosovo je bitno da ima vezu sa nekim većim regionalnim aerodromom a beogradski je to svakako. Kada se radi o Srbiji dobro je da beogradski aerodrom ima tu vrstu regionalne uloge, jer to se odražava na njegovo poslovanje”, rekao je Anđelković.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva