:

:

TV Most

Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

clock

Januar 28, 2024   12:00

0

138

Bauer: Popunjenost KFOR-a je dobra

Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta Alijanse, je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da je NATO fokusiran na Balkan i da je popunjenost KFOR-a dobra i da sa tim nemaju problema.

 

Bauer je u intervjuu istakao da Evropska unija i NATO podržavaju Balkan u praktičnom smislu, ne samo rečima, već u praksi – osiguravaju bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, koje god da su etničke pripadnosti.

"Fokusiramo se na našu kolektivnu odbranu, na sebe. To je naš sveti zadatak, da možemo da se odbranimo. I drugo, već mnogo duže se fokusiramo na Balkan. KFOR je misija koja je veoma dugo tu", navodi Bauer. 

On naglašava da NATO gleda okolo, 360 stepeni, i u svemir, i u sajber prostor i da prate sva dešavanja u svetu, u njihovoj zoni odgovornosti, uključujući Balkan.

"Na Balkanu vidim krkhu stabilnost. EU zajedno sa NATO radi na stvarima na kojima radi, ali nismo mi jedini koji treba nešto da rade ovde. Dosta posla je i na zemljama ovde. Svi politički lideri treba da budu odgovorni za svoje zemlje. Nije dovoljno da se 'zavalite' i čekate da EU i NATO urade nešto za Balkan. Same zemlje i lideri u ovim zemljama igraju važnu ulogu da održe Balkan stabilnim i sigurnim", rekao je Bauer i dodao da će NATO i EU pomoći kao što rade godinama unazad i nastaviće to da rade i u budućnosti.

"NATO je, kao odgovor na ono što se desilo u septembru na Kosovu, povećao broj vojnika u KFOR-u, a to je zato što gledamo šta se dešava na terenu", ističe Bauer.

"Sada se vodi rasprava o tome da li je broj snaga u KFOR-u dovoljan i ako bude potrebno, onda ćemo razgovarati o brojkama i ako treba da ih povećamo vodićemo raspravu i nakon odluke ćemo to uraditi. Dakle, sve je to deo onoga što radimo na dnevnoj bazi. Mi procenjujemo svaku misiju, svake godine postoji ocena o tome kako misija napreduje i ako je potrebno, menjamo je", kaže Bauer za Pobjedu.

Objasnio je da je način na koji NATO funkcioniše: "Imamo, recimo, jedan broj vojnika, dakle, potreban nam je određeni broj vojnika i potrebni su nam različiti tipovi snaga, treba nam pešadija, ili nam treba izviđanje, ili nam je potrebna logistika, tako da se misija sastoji od različitih snaga".

"Dakle, ono što mi onda radimo je idemo u određenje zemlje saveznice i tražimo te snage i ako imamo dovoljno snaga... Komandant naših snaga, vrhovni komandant Evrope nikada neće reći: 'Nemam dovoljno ljudi iz Holandije, nemam dovoljno vojnika iz Velike Britanije', to nikada neće reći. Ako ima sve trupe koje je tražio, srećan je i na nacijama je da daju više, manje, učestvuju u misiji. Ne učestvuju svi narodi u svakoj misiji, to nije kolektivna odbrana", objašnjava Bauer.

Navodi da je to politička odluka u svakoj od zemalja. To je suverena odluka suverene države. NATO nikada neće reći -  trebalo bi da uradite više. 

"Dakle, to je diskusija između NATO-a i zemalja članica. Ali NATO nikada neće reći da nam treba više vojnika iz Crne Gore ili Holandije", navodi on.

Na pitanje novinara da li je NATO tražio od Crne Gore da pošalje više vojnika u KFOR od trenutna dva, Bauer je odgovorio:

"Ne, nismo. Popunjenost KFOR-a je veoma dobra. Tako da trenutno nemamo problema".

Izvor: Pobjeda

Rob BauerNATOKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva