:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2022   21:46

0

112

Berbok: Rusija pokušava da izazove globalnu krizu gladi; Zaharova: Nije Rusija kriva za poskupljenje hrane, već sankcije Zapada

Ministarka spoljnih poslova Nemacke Analena Berbok optužila je danas Rusiju da namerno pokušava da izazove globalnu krizu gladi, blokirajući izvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Fajnenšal post.

Ona je, obraćajući se na kraju trodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Nemačkoj, poručila da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja hitno traži alternativne puteve za izvoz ukrajinskog žita.

Bernok je navela da oko 25 miliona tona, koje je zaglavljeno u ukrajinskim lukama, "hitno potrebno svetu".

"Svaka tona koju možemo da izvučemo malo će pomoći da se izborimo sa krizom gladi. U situaciji u kojoj smo, svaka nedelja se računa", navela je Berbok.

Ona je optužila Rusiju da je zbog njenih postupaka "snabdevanje prekinuto, a da cene rastu" širom sveta.

"Rusija je odlučila da premesti rat u Ukrajini u druge države u obliku 'rata za žito", tvrdi Berbok, a dodaje TASS.

Zaharova: Nije Rusija kriva za poskupljenje hrane, već sankcije Zapada

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjavu Analene Berbok, rekla da cene hrane rastu zbog zapadnih sankcija protiv Rusije.

"Cene rastu zbog sankcija koje je kolektivni Zapad uveo protiv Rusije pod pritiskom SAD. To je tako ako govorimo o direktnom uzroku. Nerazumevanje ovoga je znak ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti", napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Ona je navela i da, ako se uzmu u obzir prvobitni uzroci u širem kontekstu, onda je i raspad državnosti Ukrajine delo kolektivnog Zapada.

"U raspad Ukrajine su uključeni, između ostalog i prethodnici gospođe Berbok, koji se nisu samo mešali u situaciju u toj zemlji, već su modelirali unutrašnju i spoljnu politiku Ukrajine", istakla je Zaharova.

Izvor: T a n j u g

BerbokZaharovaUkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva