:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 12, 2023   20:00

0

140

Blinken rekao da je od izraelske vlade dobio fotografije zločina Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Izraelu da je od izraelske vlade dobio fotografije i video zapise koji, između ostalog, prikazuju bebu izrešetanu mecima, vojnike odrubljenih glava, kao i mlade ljude koji su živi spaljivani u svojim kolima ili skrovištima. 

"To je jednostavno izopačenost na najgori mogući način", rekao je Blinken na brifingu u Tel Avivu, gde je otputovao u znak podrške Izraelu nakon što je Hamas u subotu napao jug te zemlje.

Blinken je naveo da fotografije vrede hiljadu reči, a da ove mogu biti vredne milion, preneo je Rojters.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua prethodno je danas objavila navodne "užasavajuće fotografije beba koje su ubili i spalili" militanti Hamasa.

"Hamas je nehuman. Hamas je ISIS", navodi se u objavi Netanijahuove kancelarije na društvenim mrežama.

Na tri fotografije prikazane su dve bebe čija su tela spaljena do neprepoznatljivosti i telo trećeg deteta koje je umrljano krvlju, objavio je Si-En-En.

Na Netanijahuovom postu se navodi da su to pojedine od fotografija koje je izraelski premijer pokazao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom njegove današnje posete Jerusalimu.

Izraelska vlada ne može da potvrdi konkretnu tvrdnju da su napadači Hamasa sekli glave bebama tokom napada u subotu, izjavio je izraelski zvaničnik za CNN, što je u suprotnosti sa prethodnom saopštenjem kancelarije premijera.

"Bilo je slučajeva da su Hamasovi militanti odsecali glave i vršili druge zločine u stilu Islamske države. Međutim, ne možemo potvrditi da li su žrtve bili muškarci ili žene, vojnici ili civili, odrasli ili deca", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Tvrdnje da su deci odsecane glave u kibucu Kfar Aza pojavile su se u utorak u izraelskim medijima.

Izraelska vojska (IDF) je kasnije, u izjavi za CNN, opisala tu scenu kao "masakr" 

"Žene, deca, mališani i starci su brutalno iskasapljeni na način kako deluje IS", saopštio je IDF.

Tal Hajnrih, portparolka premijera Netanijahua, izjavila je u sredu da su bebe i mala deca pronađena sa odsečenim glavama u Kfar Azi.

Portparol IDF je kasnije tokom dana rekao da su teroristi odsecali glave.

"Znamo da je bilo mrtvih beba. Postoje dokazi da je bilo odsecanja glava. Ne znam kako da proverim brojeve, ni kako su ubijene", rekao je portparol IDF major Nir Dinar.

Izvor: T a n j u g

Entoni BlinkenIzraelHamasBenjamin Netanijahu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva