:

:

TV Most

Foto: RIA novosti

clock

Jun 11, 2022   8:15

0

142

Borbe u Severodonjecku i dalje traju - nastavlja se razmena vojnika između Rusije i Ukrajine

Sto osmi dan rata u Ukrajini. Severodonjeck je epicentar sukoba. Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine. Nema napretka u pregovorima o isporukama žita iz Ukrajine. Francuska je poručila da je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da će, ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom moći bez problema da krenu.

 

Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine - Kijev je razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjapkov razgovarao je sa američkim ambasadorom Džonom Salivenom.

Šesti paket sankcija EU prema Rusiji, usvojen 3. juna, koji uključuje naftni embargo na sirovu naftu i određene prerađene naftne derivate iz Rusije podržala je i Švajcarska iako nije članica Evropske unije.  

UN upozoravaju da posledice prehrambene krize mogu biti izuzetno teške. Francuska je saopštila da je spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor.

"Ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom će moći bez problema da krenu", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Sankcije protiv Rusije imaće neželjene efekte na ekonomiju SAD i to ne možemo izbeći, upozorava Erik Vudhaus, zamenik pomoćnika državnog sekretara za pretnje, finansije i sankcije.

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrij Melnik tvrdi da je, uvoz ruskih proizvoda u Nemačku dostigao vrednost od šest milijardi evra i da je tokom prva četiri meseca 2022. godine povećan za 60 odsto. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljanina kojima su prethodno uvedene sankcije.

Objašnjavaju da tako ispunjava obaveze preuzete usvajanjem Odluka EU o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera.

Gradonačelnik Marijupolja: U gradu izbila epidemija kolere

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da u tom razrušenom lučkom gradu na istoku Ukrajine sanitarni sistemi ne funkcionišu i da tela trunu na ulicama.

"Izbila je epidemija dizenterije i kolere", rekao je Bojčenko za nacionalnu televiziju. "Rat koji je uzeo preko 20.000 stanovnika a sa izbijanjem zaraze, odneće još hiljade građana", dodao je Bojčenko, ističući da su neki bunari zagađeni leševima.

Bojčenko je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi se preostalim stanovnicima omogućilo da napuste grad, koji je sada pod ruskom kontrolom.

Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Pariz je spreman da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata.

"Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

UN su više puta saopštavale da postoji pretnja od prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se protivi isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok Moskva kategorički odbacuje takve optužbe, ističući da Kijev mora da očisti luke od mina.

Ukrajina: U Mariupolju stradalo još 24 dece

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da ima saznanja da je još 24 dece poginulo u luci Marijupolj na jugoistoku zemlje koja je bila pod višenedeljnom opsadom pre nego što su je ruske snage zauzele sredinom maja.

U saopštenju Kancelarije se navodi da je najmanje 287 dece umrlo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a više od 492 deteta su ranjena, preneo je Rojters.

U saopštenju kancelarije državnog tužioca Ukrajine objavljenom na Telegramu se kaže da su 24 deteta poginula od posledica "neselektivnog ruskog granatiranja" i dodaje da ti brojevi nisu konačni.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko tvrdi da u tom razrušenom lučkom gradu sanitarni sistemi ne funkcionišu i da ljudska tela trunu na ulicama.

"Izbila je epidemija dizenterije i kolere. Rat koji je do sada odneo više od 20.000 stanovnika, sa izbijanjem zaraze, odneće još hiljade života", rekao je Bojčenko za nacionalnu televiziju ističući da su neki bunari u gradu zagađeni leševima.

On je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi se preostalim stanovnicima omogućilo da napuste grad koji je sada pod ruskom kontrolom.

Izvor: RTS

SeverodonjeckUkrajinaMarijupoljkoleraminerazmena zarobljenika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva