:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 20, 2022   18:48

0

158

Borelj: Krajem nedelje signal za integracije Ukrajini, Moldaviji i Gruziji

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da bi lideri EU sa samita koji se krajem nedelje održava u Briselu trebalo da pošalju snažan signal jedinstva i podrške Ukrajini, Gruziji i Moldaviji kroz sagalsanost za početak njihovog puta evrointegracija.

 

”Evropski savet bi trebalo da krajem ove nedelje pošalje signal o početku evrointegracija za ove tri zemlje. Ovo je snažan signal koji se mora čuti, ne samo u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, već isto galsno i van naših granica kao prikaz naše snage, jedinstva i podrške ovim zemljma, posebno onoj koja trpi agresiju od strane Rusije”, poručio je Borelj.

On je posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU 27 u Luksemburgu poručio da su šefovi diplomatija odlučni da nastave sa ”punom podrškom Ukrajini u svim oblicima”, počev od vojne pomoći, pa do vršenja dodatnog pritisaka na Rusiju i rada sa međunarodnom zajednicom.

Borelj je naglasio da ruski rat protiv Ukrajine nanosi štetu ”ne samo Ukrajini već i celom svetu” kroz skok cena hrane i energenata, i ponovio da je Rusija odgovorna za globalnu krizu u snabdevanju hrane i glad u svetu.

”To je nameran pokušaj da se hrana iskoristi kao oružje i nameran pokušaj pritiska putem stvaranja gladi u svetu. A tipičan primer ruske propagande je to što oni stvore problem za koji okrive druge”, dodao je Borelj.

On je nagalsio da je EU ”otvorna da sasluša zabrinutosti” pojedinih afričkih lidera u pogledu posledica koje stvaraju sankcije EU na globana tržišta, uključujući i sankcije uvedene na izvoz đubriva iz Belorusije, ali i ocenio da sankcije imaju uticaj samo na zemlje članice, a ne na treće zemlje.

Istovremneo, on dodaje da će EU izdvojiti milijardu evra za pomoć zemljama severne Afrike oko stabiliazcije tržišta hrane.

Orban: Kandadati za članstvo u EU da budu Ukrajina, Moldavija, Gruzija i BiH

Mađarski premijer Viktor Orban zalaže se da se status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodeli nekoliko evropskih država, izjavio je danas njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi.

Orban je to izjavio na video-konferenciji kojoj je danas prisustvovao u okviru priprema za dvodnevni samit Evropske unije koji će biti održan u četvrtak i petak, preneo je MTI.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i premijerima Belgije, Bugarske, Estonije, Luksemburga i Malte, Orban se složio sa predlogom EU da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, rekao je Havasi.

Istovremeno, Orban i nekoliko drugih šefova država pozvali su da se isti status da Gruziji i Bosni i Hercegovini, rekao je on.

Izvor: T a n j u g

EUkandidaturaUkrajinaMoldavijaGruzijaŽozep BoreljViktor OrbanBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva