:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   22:48

0

128

Borelj: Positgnut važan, ali simboličan korak ka formiranju ZSO

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da je na sastanku u Briselu  postignut "važan, ali simboličan" korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, što je, kako je naveo, jedna od dve dobre vesti sa tog sastanka, pored usvajanja Deklaracije o nestalim osobama. 

Borelj je na konferenciji nakon sastanka na visokom nivou, istovremeno izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije.

On je dodao da su dve strane uprkos neslaganjima, prihvatile da uskoro započnu pregovore o ZSO.

"Upravljački tim kosovskih Srba je konačno stranama predstavio prvi nacrt o statutu ZSO, koji nije finalan, već polazna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. Ovaj nacrt predstavlja važan deo sporazuma", rekao je Borelj.

On je istakao da su veoma udaljeni stavovi dve strane o prirodi zajednice koja treba da bude formirana.

"Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju drugačiji stav o prirodi ZSO, ali čak i pored neslaganja, prihvatile su da započnu pregovore o ZSO u bliskoj budućnosti, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku", naveo je visoki predstavnik EU.

On je pozvao obe strane da u tom procesu učestvuju na konstruktivan način, u dobroj veri i da budu spremne da postignu kompromis.

Naveo je da će proces biti inspirisan postojećim evropskim praksama i modelima kojih, kako je rekao, ima mnogo u Evropi.

"U svakoj zemlji možete naći model koji će biti uzet u obzir tokom procesa", naveo je on.

Govoreći o trenutnoj situaciji na KiM, Borelj je istakao veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu KiM nakon nedavno završenih izbora na kojima je zabeležena niska izlaznost.

"Jasno je, uzimajući u obzir veoma nisku izlaznost, da ovi izbori ne pružaju političko rešenje na duže staze. Upravo suprotno, imaju potencijal da dovedu do eskalacije situacije i da potkopaju implementaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se dogodi i nadamo se da se to niko ne želi", poručio je on.

Borelj je pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će dovesti do brzog povratka Srba u institucije, koje su napustili u novembru prošle godine.

"Obojica lidera su prepoznala ozbiljnost situacije na terenu. Jasno je da konkretne akcije obe strane moraju da uslede kako bi se izbegla eskalacija", rekao je on.

Međutim, kako je naveo, lideri večeras nisu uspeli da postignu bilo kakav dogovor po tom pitanju. 

"Strah me je da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori moraju da se nastave uskoro", poručio je Borelj.

On je pohvalio današnje usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, rekavši da je reč o humanitarnom pitanju koje ne sme da se politizuje.

"Konačno je došlo vreme da se zatvori bolno poglavlje", poručio je Borelj.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMdijalog Beograda i PrištineZSOBorelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva